måndag 31 oktober 2016

Vad är mat?

Raw food - Vad är mat?
Jag lyssnar på Loren Lockmans föreläsning om What is Food? och hans resonemang är intressanta. Jag kommer här att sammanfatta hans guide för vad som är mat.

1. Allt är inte mat.

Många tänker att om det inte dödar dig direkt när du äter det och det innehåller kalorier och näring så kan man äta det, men maten vi äter har ett samband med sjukdomar som man utvecklar senare i livet. Det är inte alltid man ser detta samband, men det finns där. För att vara mat måste den innehålla näring. I affären är cirka 99 % inte mat. Det är skräpmat. Om vi ser i naturen så ser vi att djur letar efter både kalorier och näringsämnen. I naturen finns det inga tomma kalorier. De flesta är idag överviktiga. De flesta går runt med mellan 2 och 4 månaders kalorier i vikt. Vad är man ute efter när man äter? Jo, näring. Kroppen skickar en signal om att den vill ha näring. Man känner hunger. Man går till frysen och tar ut en burk glass och äter en massa kalorier. Trots att den fick i sig kalorierna är kroppen inte nöjd, den fick ju ingen näring, så man går vidare och letar efter annan mat, t ex en donought eller en varm korv och kroppen är fortfarande mätt. Om mat inte innehåller näring är det inte mat.  

2. För att mat ska vara mat får det inte innehålla några gifter.

De flesta vet att viss mat inte är hälsosam, men är omedvetna om att om maten är giftig så är det inte mat. Exempelvis har vi kaffe. Kaffe innehåller kaffein, liksom kakao. Kakao sägs vara en superfood, eftersom det innehåller näring, men eftersom det innehåller giftiga komponenter ska vi inte äta det. Kroppen behöver hel mat, inte någonting som någon förpackar och kallar superfoods.

Ska vi verkligen äta lax och makrill? Om inte gravida och ammande ska äta det, på grund av alla gifter, ska då vi äta det? Nej.

Ska vi äta vad djuren äter? Nej. Det finns en planta som bara kaniner äter. Det är en tobaksfamiljsplanta, och deras blad är giftiga. Om du äter lite blir du sjuk och äter du mycket kan du dö. Kaniner kan dock äta dessa hela dagen. Ibland kan vi äta det djuren äter, men inte alltid.

Gifter dödar inte alltid med samma mängd en lus som en människa. Det krävs mer gifter för större personer. Men det är fortfarande gifter. Därför ska vi inte heller äta mat som blivit besprutade. Vanliga besprutade frukter och grönsaker innehåller kemikalier. Besprutningsmedel har sitt ursprung under andra världskriget när en kemikaliefabrik som hade tillverkat kemikalier för att döda människor och hade ett stort lager med kemikalier. De fick en idé att strö över det över maten vi äter. Det dödar insekterna direkt, och oss långsamt. Gifterna samlas sedan i våra vävnader. Organisk och ekologisk mat är inte som det en gång var. Idag är de flesta bara gränsen över vad som anses vara organiskt och ekologiskt, de är inte det 100%. Om man äter en riktig 100% solmogen frukt kommer du känna skillnaden i lukt, smak och energi. Du kan tvätta av en del av giftet från skalet men du tvättar också av bakterierna och B12-vitaminerna som finns på det. När man besprutar frukten kommer kemikalierna att stanna kvar i fruktens celler och hur tvättar man bort det? Gör vad du måste göra för att få det att fungera. Men välj ekologiskt. Ekologiskt är oftast inte solmoget, vilket gör att näringen är väldigt låg. 80% av näringen kommer de två sista veckorna innan skörd. Eftersom man plockar ekologisk frukt tidigare än konventionell frukt för att den inte ska mögla eller gå sönder på vägen hit så är näringsvärdet lågt. Då har vi alltså två val - antingen äta mer näringsrikt och giftigt eller näringsfattigt och ogiftigt. Det finns ett tredje alternativ. Odla själv. Äta Flavon. Odla mer i växthus. 

Kan vi äta örter?

Nej. Det är inte meningen att vi ska äta örter. Örter användes som medicin. Man extraherade en del av örten som minskade på sjukdomssymptomen och hämmade kroppens läkningsförmåga, vilket tillfälligt får människor att må bättre. Det finns bara ett sätt som läker kroppen och det är att låta kroppen sköta jobbet själv utan att någon eller något kommer emellan. Örter är ofta naturligt giftiga. Om du vill testa det, prova att äta en hel sallad med basilika. Du kommer må väldigt dåligt efteråt. Man kan använda basilika för att skydda tomatplantor, då basilikans doft kommer över tomaten. Insekter skyr basilika då de är giftiga och låter därför också tomaterna vara. Vissa plantor blir inte giftiga förrän de börjar att bli uppätna. De flesta växter kan vi inte äta. Vi kan bara äta en bråkdel av alla växter som finns i naturen. Av 1000 kanske du bara hittar 20 som är ätbara för människan. Vi ska inte äta någonting bara för att det är lite gifter i det. Vi ska inte äta någonting som är giftigt för oss. Gurkmeja är också giftig för oss. Om du inte kan äta det ensamt i mängder, och sedan må bra, så ät det inte. Ju känsligare din kropp är, det vill säga, ju renare din kropp är, desto snabbare och lättare upptäcker du hur din kropp reagerar på födoämnet.

3. För att det ska vara mat för människor måste det vara ätligt på egen hand

Om alla djurarter äter en sak i taget måste det betyda något. Hur kommer det sig att människor kombinerar saker? Är det bättre att äta en sak i taget eller att kombinera? Vi vet inte, men det är värt att fundera på. Om du äter en banan anpassar sig kroppen för att ta hand om den. Matsmältningssystemet anpassar sig så att det blir optimalt för att kroppens tarmsystem ska kunna absorbera maten så bra som möjligt. Kombinerar vi frukter och grönsaker används inte systemet optimalt eftersom en banan och ananas behöver olika saker och tas upp i olika hastighet av kroppen. man kompromissar med kroppen. Frukter kan man äta för sig själv. Vitlök, salt, lök, peppar, sitter vi ner och äter en hel måltid med bara vitlök eller olja? Det finns vissa frukter som aktiverar varandra t ex fikon och oliver, men jag har inga vetenskapliga belägg för detta.

Källa: What is food
Tyckte du om vad du läste? Kommentera nedan. Älskade du vad du läste? Prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Vill du läsa mer liknande artiklar?

Här är några tips.

Vad ska jag ge min baby för mat?
Stress ökar sug efter fosfor, som i sin tur skadar njurarna
Babyns mat första året för att rätta till brister
Hungrig? Välj mat med högt GI
Vatten och frukt gör mig frusen - men det läker mig
Mörker ökar antioxidanten melatonin
Bli aldrig mätt
Hungrig, ofokuserad, mentalt förvirrad och stressad
Binjurar, sköldkörteln och trötthet
Tänker på mat hela tiden
Min nya matsedel med alla tillskott
Varför gråter jag? Östrogen, näringsbrist och stress
Njurarna - hur du håller de friska och hur du avgiftar dem
Hemsk förstoppning efter att ha ätit glutenrik mat