måndag 31 oktober 2016

Om du äter kokta kolhydrater äter du akrylamid - som även finns i rostade jordnötter

Kokta kolhydrater bildar akrylamid
En studie som gjorts i Sverige gjordes för att se om människor som arbetade med akrylamid hade en högre risk för att utveckla cancer. Resultatet blev att de inte hade en högre risk. Därför gick de vidare, för det verkade inte logiskt och kom fram till att alla svenskar äter akrylamid varje dag - i form av kokta kolhydrater.

Något att tänka på i dessa tider.

Vill du läsa mer om detta? Här är en länk till livsmedelsverket

För ett par år sedan slog man larm om att det fanns akrylamid i potatischips och folk reagerade på det. Men man höll tyst om att det även finns i vanlig kokt mat. När ett livsmedel tillagas i temperaturer över 120 grader bildas stora mängder akrylamid.

Självklart bildas inte lika mycket akrylamid i potatis som kokats som när man röker cigaretter, men det bildas ändå gift i potatisen när vi kokar den. Så oavsett hur mycket gift som finns i mat så ska vi inte äta den.