måndag 19 september 2016

Jag måste gå över till Raw food ... Men hur ska jag börja?


Jag har ont i halsen och ansiktet är åter igen fullt av eksem, utslag och små acne. Läkare säger att det är rosacea, acne, men inget mer. Och de kan inget göra. De avfärdar all information med att det är bara nonsens att det är allergier som ligger bakom. De säger att jag har IBS, som ingen egentligen vet vad det är - utom att det är irriterad tarm. Ja, vad kan det bero på?

Jag åt sura bomber förra veckan och fick utslag över halsstrupen och i ansiktet. Den innehåller massor av färgämnen. Sedan åt jag choklad i lördags och kex i söndags. Nu har jag ännu värre ansikte än jag hade förra veckan. Så jag ringde vårdcentralen där jag berättade om mina symptom, men de ville inte hjälpa mig. Ta en Alvedon sa de och gå till ditt jobb. Jag insisterade på att få göra allergiundersökning, resonerade om vad som var allergisymptom, och fick till slut en tid, om en och en halv månad.

Jag förväntar mig inga under. Jag går redan på en komplementärmottagning för allergier, där jag får hjälp för mina allergier av en utbildad sjuksköterska som använder en speciell maskin som förändrar ens energier och därmed hjälper till att ta bort allergier. Det hjälper. Jag har blivit mycket bättre.

Så nu när jag var så trött igen, tog jag åter igen snabbmat som hjälp för att orka och få energi igen. Jag tänkte att det var okej nu. Men nej, jag har blivit så känslig, som en bebis, för allting. Jag kan inte äta vad som helst. Det måste vara rena saker.

Så, nu är jag här igen. Värkande hals. Kan inte ens svälja och knappt prata.

Jag googlade på raw food och hur man börjar. Det första jag lärde mig var att hitta ersättningsvaror.

Pålägg: Istället för vanlig ost kan jag äta getost, fårost och fröost, till en början i alla fall. Istället för ägg på mackan akn jag äta agar, agar, linfrön och psyllium. Istället för marmelad och sylt på smörgåsen kan jag äta mosad avokad, pesto, tapenade, salsa, guacamole och kokossmör.

Jag gillar att dricka te och örttéer är ok. Men de måste vara sötade och då går det bra med honung, kokossocker, kanel och vanilj.

Jag brukar gilla sötsaker när jag är trött. Istället för fruktjuicer och godis måste jag lära mig att göra fruktjuicer, superfoodsdrinkar, äta dadlar, hampfrön, frön och kokos, mandelmjöl och vanilj, selleri och avokado. Hur man får ihop det är en gåta just nu. Till detta kan man göra raw food-kakor, och äta torkad och färsk frukt.

Jag gillar att äta pasta med ketchup och då kan man äta spagetti från squash med rawfood-tomatsås. Istället för att äta vanlig fisk kan jag äta färsk fisk fångad samma dag eller kallrökt lax, vilket jag gillar. Till detta kan jag äta majonnäs som är gjort på avokado, nötter och frön samt getost och fårost. Jag kommer fortsätta äta lite rotfrukter eftersom jag tycker det är gott, men inte varje dag.

Som bröd behöver jag skaffa två saker, dels salladsblad men också göra egna dehydrated linfrökex.

Istället för kött med potatis och svampsås kan jag äta nötpaté med ... Ja, det är frågan... får återkomma om det.

Som fett kan jag använda hampfrön, linfrön, kokosnöt och olivolja. Som vetemjöl kan jag ersätta det med kokosnötmjöl, mandelmjöl och eventuellt brunt fullkornsris.

Jag vill ju ha salt och då kan jag äta himalayasalt, vilket jag köpt. Den är dock utan jod. Men salt finns även i selleri, sjögräs och fytoplankton. Socker måste jag vara försiktig med men vanilj, honung, kokosnötsocker och stevia går bra. Kan även ibland äta dadlar, russin, frukt och honung, två gånger i veckan.

Vatten från kranen ska jag ersätta med renat vatten som jag har hemma. Jag ska köpa en vattenrenare för ca 3800 kr och börja använda den för att slippa aluminium, och annat som tillsätts i kranvattnet.

Istället för kolsyrade drycker ska jag satsa på grönsaksjuicer, kokosvatten, vatten smaksatt med gurka och bär och smoothies.

Detox

När jag fortsätter läsa hittar jag också information om att maten vi äter inte alltid är så bra. Därför är det bra att ha "fastedagar" då man bara dricker renat vatten med himalayasalt. Man dricker också äppelcidervinäger med citronjuice i (fyra stycken). Man kan svälja hela vitlöksbitar. Och man ska undvika svamp, ost, jordnötter, nötter, fröer och sädesslag samt groddar den dagen.

Hur undviker jag kyla och att känna mig kall?

Det finns tips från Alaska-raw foodists. De menar att det hjälper att träna mer, lägga cayennepeppar i strumporna och ingefära i maten. Man kan värma upp maten till max 42 grader Celsius i två minuter. Då blir den för varm att röra. Man kan värma sina tallrikar och använda varma såser och salladsdressingar. Man kan dricka varm äppelcidervinäger.


Men hur ser en dags meny ut?

Här är ett exempel:

Man kan dricka grönsaksjuicer, äta frukt och dricka superfoodssmoothies. Man kan äta Rawfood sushi och med morots och fänkålsjuice och till slut en raw foodchokladskaka. Därtill en grön sallad.

Här är exempel på vad jag skulle kunna äta en dag:

Middag:

Sjögrässallad med pommes frites och Pizzasallad med chokladkräm och kaka.

Snack framför tv'n och datorn: Superfoodballs, guacamole, tapenad och pesto med grönsaksstavar

Lunch: Salladswraps linfrökex, spagetti al-Marinara, grönpulverlemonad, tomat- och olivsallad samt coleslaw.

Mellanmål: Energybars, chokladmjölk och grönjuice/frukt/smoothie

Frukost: Havregryn + vanilj- och kokosnötyogurt + färsk morotsjuice och grönjuice samt linfrökex.

Så långt har jag kommit nu.

Vi får se vart det barkar...

Önska mig lycka till.

Information och tips har jag fått från The best of raw food