torsdag 12 februari 2015

MAT; MAT, MAT - Jag är hungrig


Jag längtar efter bakad potatis med skagenröra och majonnäs och ägg och dill och lök - mums.

Och grillad lax med sparris och citron.


Tyvärr blir det nästan varje dag detta:



onsdag 11 februari 2015

Svavel i råmjölk bra för kroppen och hjälper kroppen att renas och tar bort allergier


Vad är skillnaden på olika svavelföreningar?

Svavel hjälper kroppen att ta ut sådant som inte ska vara i kroppen. Den är som en polis som arresterar tjuvar och banditer i kroppen. Men det finns flera sorters svavelföreningar. Vad är skillnaden på dem och vilken är det vi ska försöka få i oss och vilken ska vi göra oss av med?

Svaveldioxid [SO2]/(E220) vs. Oorganisk svavel(hexa)fluorid

Tillsatsen E220, svaveldioxid

1. Vi börjar med svaveldioxiden som finns i vår mat.

Svaveldioxid, SO2, är en färglös gas som irriterar slemhinnorna och gör att man hostar. Den bildas när biologiskt material bryts ner och löser sig lätt i vatten. Vulkaner är största källan.

Då den kommer ut i luften blir den dock svaveltrioxid som sedan i sin tur med vatten bildar svavelsyra (H2SO4) som bidrar till försurning.

Svavelsyra används som konserveringsmedel i mat och i torkade aprikoser (den bleker och gulfärgar dem).

Den används för att tillverka svavelsyra, som i sin tur används som elektrolyt i blyackumulatorer, alltså vanliga stora och tunga bilbatterier. (Tänk "lyssna inte på radion när bilen står stilla för då tar batteriet slut").

Svavelsyra används även till att tillverka sprängämnen, gödsel och färgämnen samt vid tillverkning av papper.

Eftersom svavelsyra försurar vår miljö och våra kroppar är de en orsak till våra sjukdomar och belastade sjukhus.

SIV-regeln

Alla som har studerat lite kemi i skolan kommer säkerligen ihåg SIV-regeln. Svavel i Vatten. När man späder syran får man inte hälla vatten i syran utan tvärtom, man häller syran i vatten, för annars börjar det koka häftigt.

Mat och svaveldioxid

Svaveldioxid finns i torkad frukt som tillsats och ska undvikas så mycket som möjligt. Den finns tyvärr inte bara i det utan också i vin, teer, juicer, öl, cider, bakat, sirap, såser, godsaker, pulversoppor, förskalade potatisar och räkor.

Man ska se upp om man hittar potassium bisulfite, sodium metabisulfite, potassium metabisulftie, sodium sulfite, suflur dioxide och sodium bisulfite i innehållsförteckningen. Dessa tillsatser leder ofta till allergier.

2. Svavelhexafluorid SF6

Svavelhexafluorid eller kort och gott SF6, är en oorganisk, färglös, luktfri och obrännbar växthusgas. Det låter med andra ord otäckt redan nu. Den löser sig dåligt i vatten men är lösbar i opolära lösningsmedel.

Mer än 10,000 ton produceras varje år och används mest inom den elektroniska industrin och vid tillverkning av fönsterrutor och magnesium.

Svavelhexafluorid är en väldigt snabb gas och gör saker snabbare och användes vid partieklacceleratorexperimenten och högelektronmikroskop.

Inom medicin används den för att täppa till hål i form av gasbubblor men också som kontrast vid ultraljudbilder. Den injekteras i vener för att öka möjligheten att se dessa mikrobubblor på ultraljudet vid undersökning för tumörer.

Den används i många former t ex som gas i tennisbollar. 

Risker med svavelhexafluorid

Svavelhexafluorid är tyngre än luft och det är risk att den påverkar våra lungor och vår andning, men inget är säkerställt. (!!) Den påverkar vår röst och förändrar den, precis som andra gaser (tänk heliumballonger). 

Är det det enda? Det låter ju som en riskfri gas... 

Får söka vidare. 

Svavel i mat

Muslimer har lärt sig att inte gå in i moskén om de ätit lök eller vitlök, pga dess stinkande lukt som stör andra

Svavel finns i olika former i mat och i kroppen

Kroppen

Svavel finns i alla kroppsvävnader och spelar stor roll i kampen mot bakterier och gifter. Svavel hjälper kroppen att behålla sin form och struktur. 

Maten

Grönsaker är rika på svavel. Broccoli, blomkål, kål, grönkål, brysselkål, kinesisk kål och kålrabbi är goda källor på glukosinolater, som innehåller svavel, men som avger den distinkta doften och bittra smaken. Under tillagning, tuggande och matsmältning bryts glukosinaterna ner till indolater och isothiocyanater, som har stora anti-cancereffekter. 

Fisk, kyckling, kött, nötter och bönor innehåller också svavel men i andra former - cystein och methionin. Frågan är - har dessa också stora anti-cancereffekter? Som vi kan läsa längre ner så verkar det som dessa också är bra för oss: Naturligt cystein finns i broccoli, brysselkål, röda och gula paprikor, lök och vitlök men framför allt i råmjölk (som Allah rekommenderar i Koranen).

Vitlök, lök, purjolök - alla dessa innehåller svavel och anses bra för tarm, mage, lungor och strupe efter undersökningar på djur.

Ägg

Ägg innehåller både svavel och albumen.

[En sidofråga bara. Om djuren innehåller cystein och methionin och albumen måste de ju få det någonstans, men var?]

L-Cystein i maten från människohår och fjädrar

L-Cystein används i bröd för att göra degen mer hanterbar. Varifrån kommer L-Cystein? Jo, fjädrar och människohår. Detta brukar inte nämnas i innehållsförteckningen dock, men pizzadeg innehåller mer stor sannolikhet L-Cystein antingen från fjädrar eller vanligt människohår (svart hår innehåller mer än ljust hår).]

Råmjölk bra källa för cystein

Naturligt cystein finns i broccoli, brysselkål, röda och gula paprikor, lök och vitlök men framför allt i råmjölk (som Allah rekommenderar i Koranen).

Svavel finns i alla kroppsvävnader och spelar stor roll i kampen mot bakterier och gifter. Svavel hjälper kroppen att behålla sin form och struktur.

Varför är svavel viktigt? 

Det är motstridiga uppgifter jag får om svavel. Ibland verkar den bra. Ibland inte.

Dr Morse Nd vs Markus Rothkranz 

Om man ska döma hunden efter håren så verkar det som att Markus Rothkranz är den som ligger närmare sanningen.

Jag har hittills lärt mig att svavel inte är bra, så säger Dr Morse Nd, för det är svavel som kommer ut när man avgiftas men snarare är det nog som Markus Rothkranz påstår, att svavel används som reningsagent och behövs för att rena kroppen och kommer alltså ut med själva "avföringen" och "svettet".

Nu till MSM.

MSM - Metyl-Sulfonyl-Metan (Organiskt svavel)

Jag har länge hört talas om MSM på olika forum, men varit emot det, nu när jag satt mig in i det hela lite bättre så har jag ändrat åsikt.

Svavel är viktigt för kollagenet (tänk hudbristningar) och keratin som bygger upp brosk (knän), senor, hjärna, bindväv, muskler, skelett, hud, hår och naglar.

Organiskt svavel och metyl är ämnen som används för att producera aminosyror, dopamin, serotonin, endorfiner, enzymer och andra viktiga ämnen i kroppen.

Hälften av kroppens svavel återfinns i muskler, hud och skelett.

Svavel bygger upp aminosyrorna metionin, cystein, cystin och taurin och är en viktig komponent i kroppens kamp med att neutralisera toxiner.

Våra åkrar börjar utarmas på mineraler och naturgödsel (vår egen och djurens avföring) som är naturligt rik på svavel - vilket gjorde att alla mineraler gick runt i kretsloppet, och både människor och djur var friskare.

Svavel är kroppens åttonde mest förekommande ämne i vikt räknat.

Svavel gör blodet mer tunnflytande precis som paracetamol (hästurin), Vitamin E (nötter och oliver), Ingefära, Ginkgo Biloba, Vitlök och omega-3-fettsyror gör.

MSM förekommer i protein, men förstörs vid upphettning eller torkning.

Vanlig komjölk innehåller 6 mg MSM per liter, men detta förstörs vid pastöriseringen.

MSM i pulverform är raffinerad och tål upphettning, men var kommer det ifrån?

Svavel som tillskott - MSM

Tillverkning av MSM

MSM finns naturligt i mjölk och tomater, men mängderna är för små för att man ska vilja använda sig av dessa källor. Därför tar man dimetylsulfoxid (DMSO) och väteperoxid och skapar dimetylsulfit (MSM). Efter reaktionen renar man pulvret med hjälp av distillering och kristallisering.

Väteperoxid används inom industrin för att bleka tänder och papper. Väteperoxid bildas av flera enzym och är inblandad i många biologiska system. Intracellulärt kan väteperoxid vara skadligt, eftersom det kan sönderfalla till hydroxylradikaler, som kan skada DNA. Celler skyddar sig genom enzymet katalas som finns i vårt saliv. Då sönderfaller peroxid till syrgas och vatten.

(Inom bakteriologin används katalastest för att skilja mellan olika typer av bakterier. En droppen peroxidlösning droppas över en koloni av den bakterie man vill testa. Om bubblor bildas är reaktionen positiv. Katalaspositiva bakterier är t e x stafylokocker.)

DMSO - Dimetylsulfoxid - har den antiinflammatoriska egenskaper?

DMSO har extremt bra lösningsegenskaper och används därför som lösningsvätska.

Den användes på 80-talet som antiinflammatorisk medicin och som transportör av läkemedel genom huden och görs väl än idag av veterinärer. DMSO finns naturligt i grönsaker, frukt, spannmål och animaliska produkter.

Slitna knän och inflammationer tyder på att vi inte avgiftar oss och att vi inte har tillräckligt med organiska svavelrenande komponenter tillgängliga i kroppen.

Svavel minskar på allergier?

En studie visade att ett dagligt tillskott på 2,600 mg svavel under 30 dagar minskade pollenallergier och hösnuva. (Måste ta reda på mer hur svavel och histaminer hänger ihop).

Svavel minskar på proteinöverskott

Man har föreslagit att DMSO sulfat ska medverka vid behandlingen av amyloidosis, då kroppens organ är skadade av för mycket protein. Den har också blivit godkänd vid behandling för kronisk urinvägsinfektion, men forskningen är ännu begränsad.

Svavel är också viktigt för att minska på smärta och inflammation som tidigare nämnts.

Det finns många olika slags svavelföreningar. En av dem är svaveldioxid även kallad sulfit som finns i vin. En annan är magnesiumsulfat som används vid tillverkning av järn och stål.

B-vitaminer innehåller svavel

Svavel finns i B1-vitamin och biotin.

Mycket intressant fakta om svavel som mineral och tillskott går att läsa på Kurera.se.

Summa:

Svavel finns i organiska och oorganiska föreningar. En organisk förening finns i råmjölk, som anses ha anti-canceregenskaper. Huruvida MSM kan användas som tillskott är dock en vidare fråga som bör undersökas vidare.






Godis utan vete, mjölk, nötter och majs - finns det att köpa?



Jag har tidigare skrivit om vegangodis som ev. passar glutenintoleranta. Sedan jag upptäckte att jag har majsallergi, jag och min son, så har jag varit tvungen att ta reda på mer om majs och var man hittar majs.

Glukossirap och E330

Majs är inte bara majsstärkelse och glukossirap som jag skrivit om tidigare. Den gör en ovig, stel och rynkig därtill på köpet och kletar sig fast i blodådrorna - så skippa Dumle. Den finns i många andra ämnen som står i innehållsförteckningen, t ex E330 som är citronsyra som utvinns ur möglig majs, vilket har fått mig att sluta dricka kolsyrat och äta allt som innehåller citronsyra och det är mycket. Min son har sådan stark allergi som sitter i dagar att jag inte vill äta sådant medan jag ammar. Sedan när jag slutar amma kanske jag syndar någon gång då och då, vi får , men tills dess..

Det har varit många tuffa månader från hans födsel. Nästan ett helt år har gått medan jag upptäcker nya allergier. Han har mjölkallergi, nötallergi och majsallergi. Jag vet inte riktigt hur stark hans mjölkallergi är, men jag vill vänta med sådana tester. Tills dess är det mjölkfritt som gäller tills vidare.

Mjölk- och glukossirapfritt godis finns att köpa på Åhléns, vilket jag såg på en blogg, men tyvärr innehöll båda majs i form av citronsyra, majsstärkelse och dextros.

Jag vill ha snacks och godis utan majs!!

Det är ett stort problem för mig att hitta någonting utan majs i. När jag senast åt chips var det för att jag trodde det var både gluten, mjölk och majsfritt - men nu när jag undersöker saken närmare förstår jag bättre varför jag reagerade så negativt på chipsen. De innehåller bland annat citronsyra (Dill&Gräslök) och maltodextrin (Grillchips) som både utvinns ur majs.

De enda godkända chipsen är lättsalta chips som bara har tre ingredienser; potatis, salt och solrosolja.

Maltodextrin finns i mängder av födoämnen och utvinns ur majs vanligtvis även om potatis förekommer. Chips är ett av dessa, men den är ett hjälpämne i buljongtärningar, olika mjölksorter som mandelmjölk och sojamjölk. Den finns i modersmjölksersättning och mycket annat. Det är inte lätt att undvika det. Man får läsa noga på innehållsförteckningen.

Stärkelse, druvsocker, maltodextrin är några andra exempel på majsbaserade ämnen som man måste undvika. Jag har även kommit på att majs även finns i t ex glasyr (florsockret), vanlijsocker och såklart vad dum jag är... smågodis. Så slut med allt smågodis - ut med det. Nu är det slut.

Jag har också kommit på att många friterar pommes frites och kyckling i majsolja, så jag måste vara försiktig när jag går ut på restaurang. Bättre att ta med själv eller äta hemma - eller ta en sallad med olivolja.


Hjärtsäcksinflammation orsakas troligen av gluten


Idag sov jag mellan sju och nio på kvällen. Jag var helt slut efter en dålig nattsömn dvs kort och med många uppvaknanden pga amning och gick upp klockan sju på morgonen ändå. Hade somnat klockan tre på natten och dagen innan klockan fem på morgonen. Sömnbrist.

TCM och hjärtsäcken

Enligt TCM dvs traditionell kinesisk medicin är det hjärtsäckens återhämtningstid och idag var den tydligen stor och krävde total återhämtning dvs sömnstadium.

Vad är hjärtsäcken för något?

Hjärtsäcken eller perikardium, är en del av hjärtats vägg (tillsammans med bland annat myokard perikardium) som består av två hinnor.

Den yttre, fibrina, hinnan ska skydda hjärtat. Den är fäst vid diafragman och lungsäckarna (den angränsande vävnaden).
Den inre, serösa, hinnan (som består av två hinnor med en lågfriktionsvätska emellan) ska minska friktionen mot hjärtat när det slår.

En viktig funktion med andra ord.

Vad händer när den inte mår så bra, när den blir inflammerad?

Perikardit, alltså hjärtsäcksinflammation, är en inflammation i hjärtsäcken. Den innebär att en större mängd vätska än normalt ansamlas mellan hjärtsäckens inre och yttre skikt vilket gör att hjärtat får svårare att pumpa runt blodet - vilket påverkar blodcirkulationen.

Apropå det har jag enligt rekommendation kört varmt-kallt-varmt i duschen för att sätta fart på blodcirkulationen idag, vilket kan vara en bidragande orsak och faktor.

Hjärtsäcksinflammation kan vara några dagar eller veckor medan andra är långvarig det vill säga, den håller i sig i många månader eller till och med år.

Hur vet man om man har en inflammerad hjärtsäck?

Symptomen är bröstsmärta som förvärras vid djupandning eller ansträngning. Ibland hörs ett gnidningsljud om man har ett stetoskop att lyssna med, men inte alltid. Det beror på vätskan.

Jag vet att det mesta i kroppen beror på vad man utsätter den för i form av mat, gifter, stress osv.

Men enligt forskning, vad är det som orsakar inflammation i hjärtsäcken?

Man kan få det efter en hjärtinfarkt, en vanlig viral eller bakteriell infektion, vid reumatism, vid njursvikt, vid cancer, vid intag av läkemedel, medicinska trauman, eller av annan oförklarlig orsak.

Vad kan man göra åt det? Räcker Raw food?

När man har hjärtsäcksinflammation är det första som läkaren vill att man tar mediciner för att se om det hjälper. Man får då prednisone, colchicine, aspirin, indicid, naproxen m.m. Man får ofta åka in och ut till sjukhusen och till slut brukar läkaren ändå rekommendera operation. Medicinerna brukar fungera tillfälligt men inte i längden och man är trött hela tiden.

Ett alternativ till detta är Raw food. Äter man tillräckligt med sallad så får man i sig aminosyror som protein består av. Man äter då bara frukt, grönsaker, nötter och frön. Man kommer fortfarande att vara sjuk ett par månader. Huden kommer att brytas ut i akne och omgivningen kommer att tycka du är galen och att du ska sluta (för du äter ju inget och är så trött och "sjuk").

Du kommer att gå på toaletten oftare, kanske upp till fem gånger om dagen (om du äter fem gånger om dagen). Du kommer antagligen att gå ner rejält i vikt, till din optimala (sexiga) vikt. Läkare och familj ser gärna att du börjar äta stek, potatismos med extra smör och sås eftersom de inte tycker du äter någonting, men det är bara att fortsätta. Du kommer säkerligen känna dig arg på alla som tjatar på dig eftersom du inte har någon allergi eller sjukdom att skylla på eller en läkares ordination.

Förändring

Efter ett halvår kommer du antagligen att börja känna någon slags förändring. All akne kommer att försvinna och vikten stabiliseras. Man börjar må allmänt bättre.

Om du går på läkarkontroll kommer du säkerligen att få höra från dem att du har en otroligt god hälsa och att de tycker att du ska fortsätta med det du gör, för det verkar fungera. De kanske kommer att rekommendera dieten för att läka hjärtsäcksinflammationen.

Du kommer inte längre få attacker och du kan vara fysiskt aktiv varje dag. du kommer känna dig som 15 igen, ha mycket energi och positiv energi. Dina sjukdagar är räknade. När man väl har nått så långt kan man ibland unna sig lite ris och potatis och kanske annan mat med igen - som godis.

Gluten

Jag har sedan december tagit bort gluten ur min kost. Sedan ett år tillbaka har jag också tagit bort mjölk och sedan ett par veckor majs (som jag och min är allergiska mot och typ finns i allting (citronsyra är ofta gjort på mögligt majs m.fl.).

Flera forskningsstudier har kopplat ihop gluten med olika typer av hjärtsjukdomar.

Ibland kan inflammationen uppstå av bakterier eller virus, men i 85% av fallen vet man inte anledningen till uppkomsten av perikarditis. Man misstänker att autoimmuna sjukdomar är en stor anledning efter att man hittat markörer för antikroppar (ANA - som diagnostiserar lupus som kännetecknas av inflammation över näsan och kinder - det ser nästan ut som en fjäril och orsakas av att kroppen attackerar sig själv - mycket troligt att jag har det - många har kommenterat mina röda kinder och min panna och näsa men ingen läkare har konstaterat det).

Om man inte har någon infektion i kroppen bör man titta på gluten som en potentiell trigger eftersom den är den enda kända orsaken till autoimmuna sjukdomar. Många forskningsexperiment med patienter har sett förbättrade resultat hos de med glutenfri diet.

Gluten

Gluten kan förstöra magen, inälvorna, tarmen och leda till näringsbrister på grund av nedsatt näringsupptag. Eftersom man utsätter sig för gluten ökar samtidigt behovet av näring för att hjälpa till att läka kroppen, vilket leder till ännu värre näringsbrister.

Inte alla med glutenintolerans utvecklar alla sorters sjukdomar, men de är alla stadier av samma orsak.

HLA-DQ-test

Om man vill veta om orsaken är gluten ska man göra ett HLA-DQ-test som görs av laboratorier specialiserade på DNA-analyser. Var man gör det i Sverige idag har jag ingen aning, men någon läkare kanske vet. Bäst att fråga. (Källor: Autoimmun Rev. 2008 Oct;8(1):44-7. Acta Gastroenterol Belg. 2010 Oct-Dec;73(4):530-1.)

Gluten kan döda dig - stor och lång studie

Oupptäckt gluten kan vara orsaken till för tidig död enligt Mark Hyman, MD.

En stor studie som står i the Journal of the American Medical Association fann att människor med diagnosicerade, odiagnosticerade och latenta glutenintoleranser hade större risk för att dö i hjärtsjukdomar och cancer.

Man tittade på 30,000 patienter från 1969 till 2008 och undersökte dödsorsaken i tre grupper: De med fullskalig glutenintolerans, de med inflammation i inälvor men inte fullskalig glutenintolerans och de med latenta eller inaktiv glutenintolerans  eller glutenkänslighet (förhöjd glutenantikroppar men negativ tarmbiopsi).

Det man fann var skrämmande.

Det var en 39-% ökad dödsrisk hos de med glutenintolerans, 72% ökad risk hos de med maginflammation som var kopplat till gluten, och 35%-ig ökad risk hos de med glutenkänslighet men ingen glutenintolerans.

Detta bevisar att du inte behöver har fullskalig glutenintolerans (Celiac Disease) med en positiv tarmbiopsi (som man normalt anser ger "rätt" svar) för att ha allvarliga hälsoproblem och komplikationer från att ha ätit gluten. Man kan till och med dö av det.

Trots detta är det uppskattat att 99% av alla de som inte mår bra av att äta gluten inte ens känner till att de bör utesluta det helt och hållet. De brukar koppla deras dåliga hälsa eller symptom till någonting annat än gluten - som faktiskt om det utesluts kan göra en frisk eller friskare.

Ännu mer tester och undersökningar

En annan studie jämförde blodet hos 10,000 människor från 50 år sedan med 10,000 människor idag och hittade att fullskalig glutenintolerans har ökat med hela 400%  (förhöjda TTG-antikroppar) under den perioden.

Om du skulle ha en 400%-ig ökning i hjärtsjukdomar eller cancer skulle det ge rubriker, men vi hör nästan ingenting om det.





måndag 9 februari 2015

Dr Oz's eliminationsdiet - nu experimenterar vi



Jag ska göra ett uteslutningstest baserat på Dr Oz's diet. Det är främst för min sons skull. Hela familjen ska genomföra det trots att jag redan går på en sådan diet 24/7. Vi gör det för att stötta vår son som har stora problem med sin mat. Vi vet inte vad han har för allergier. Blodtesterna när han var liten visade på nötter, pollen och ägg. Håranalysen visade på flera födoämneskänsligheter, men den har jag tappat bort. Det jag minns var tomatallergi, citrusallergi, någon form av vete/glutenallergi.

När vi introducerar födoämnena kommer jag att börja introducera vete, sedan tomat för det är det vi äter mest och ingår i princip allt. Sedan ägg, mjölk och majs. Därefter mandel, citrus och havre. Sist jordnötter, nötter och havre.

Vi kommer titta på om det utvecklas eksem och utslag. Om man sväljer bra och det bildas överskottssaliv. Om magen fungerar normalt d.v.s. ingen förstoppning eller diarré. Vi tittar på ögonen om de är röda och kliar och under ögonen om det finns påsar under dem. Vi tittar om vi får gaser i magen d.v.s. om man kan smälta födoämnet. Vi kollar om det uppstår huvudvärk och hur pigg man känner sig. Vi tittar på om vi spyr eller inte. Eller om man mår illa.

När vi introducerar födoämnena vill vi att det ska vara så rent som möjligt, dvs utan andra födoämnen i. Så istället för cornflakes så väljer vi popcorn. Samtidigt så måste vi försöka variera majs så att det inte bara blir popcorn i två dagar..

Jag ville börja redan på onsdag men sköt fram det till nästa vecka eftersom ett födelsedagskalas kommer i vägen, bortbjudna till helgen och alla går inte med på att försaka dessa tillfällen. Skolan måste också vara förberedd på att värma maten som de har med sig varje dag. Som tur är går barnen inte i svensk skola så man har en viss möjlighet att påverka maten. Jag vill inte heller vänta till lovet för det blir trist för alla att behöva tänka på maten och det är lätt att misslyckas.

Jag återkommer inchallah med resultatet så småningom. Testet tar nästan en månad att genomföra, eller 27 dagar för vår del då vi även introducerar kakao, jordnötter och mandel.