lördag 5 september 2015

Gluten och glutamat leder till AlzheimersI ett senare upplägg i media har man konstaterat att människor med sköldkörtelproblem ofta också senare får Alzheimers. Detta oroar. (Läs mer om det här)

Att det finns en stark koppling mellan sköldkörtelproblem och gluten är sedan länge konstaterat. (läs mer om det här.)

Därför vill jag nu ta reda på mer om Alzheimers och vad man kommit fram till där.

Alzheimers

Alzheimers betecknas av att man får dåligt minne, att man är irriterad, aggressiv, stresskänslig och att talet blir sämre. Man brukar leva mellan 7-14 år efter diagnos.

Örter som hjälper

Man brukar säga att Ginkgo Biloba, grönt te, kattklo och Gurkmeja är bra för de med Alzeimers. Jag går inte in mer på det här.

Alzheimers är plack/tangels i vävnader. Nervceller förtvinar, östrogenhalter är obalanserade, blodtrycket, dvs njurarna fungerar dåligt. Vitamin E-nivåerna är extremt låga (vilket även är ett kännetecken hos de med allergier).

Acetylkolin

Ett starkt kännetecken är att halten acetylkolin i hjärnan är låga medan halten glutamat är höga.

Antingen så är det så att det är som socker, att när kroppen ska reparera vävnaderna så skickar den ut kortisol, vilket förr var en indikator på att någonting var fel och då tog man bort kortisolet i maten för att minska på kortisolmängderna i artärerna, för man trodde att det var kortisolet som var orsaken, och förstod inte att den bara var en dammsugare, som sög upp och tvättade rent från de sanna skadegörarna, sockret. Och om det är så så måste vi ta reda på vad det är glutamat tvättar rent hjärnan på.

Eller...

Eller så är det så att kroppen är full av glutamat, och man vet inte hur man får bort det, och att acetylkolin måste öka.

Lysin och Metionin

Utöver detta är det konstaterat att hjärnan har stora mängder aspartat istället för lysin och leucin istället för metionin.

Vad detta innebär är att man tänker att man ska tillsätta lysin i kosten för att hjälpa de med alzeimers. Det innebär att fisk, kyckling, mjölk, bönor och jäst (även vilt, ricottaost, kalkon, korv, vetekli, choklad och ost) ska intas i högre mängder. Om det är rätt eller inte, har jag ingen aning om och kommer inte att gå in på här just nu.

Lysin

Lysin gynnar bentillväxten, absorptionen av kalcium, viktig för fettomsättningen, elasticiteten i vävnaderna och kollagen och brosk.

Jag vill i denna artikel gå in på glutamat och varför den är i stora mängder i hjärnan.

Glutamat

Är glutamat farligt?

Glutamat kan förvandlas till ett neurotoxin, men är en av kroppens 20 aminosyror som behövs för att muskler och nervsystemet ska fungera, samt i hjärnan där den fungerar som en signalsubstans.

Kroppen kan tillverka glutamat själv.

Glial-cellerna håller halten på rätt nivå.

För att hålla glutamathalten på exakt rätt nivå i vätskan som omger nervceller i hjärnan har kroppen kraftfulla skyddsmekanismer för att hindra att halterna blir för höga. De kallas för glial-celler.

Om halten överstiger öppnas cellväggen och kalcium släpps in som skapar kaos i nervcellen. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciumflödet dör cellen, stimulerad till döds.

Energislukande

Gliaceller kräver mycket energi för att fungera. Syrebrist och lågt blodsocker i kombination med glutamat förvärrar. Hjärnans celler dör snabbt utan syre.

Vitaminbrist och magnesiumbrist

Hjärnceller behöver vitaminer och i synnerhet också mineralen magnesium.

Hypotalamus och glutamat

Hjärnan brukar vara rätt skyddad, men inte hypotalamus tyvärr. Och i synnerhet mot glutamat. (Hypotalamus är ofta förkalkad vilket jag skrivit om tidigare här och här.)

Djur och glutamat

Djur som utsatts för glutamat födde ungar som var otintelligenta, kortväxta, kraftigt överviktigta och hade störningar av hormonsystemet. Även gamla har en försvagad barriär mot glutamatets giftverkan.

Glutamat är ett stimuleringsgift

I högs doser är glutamat ett neurotoxin och dess effekt är att nervcellerna börjar signalera till varandra på ett okontrollerat sätt. Detta påminner om kokain och amfetamin, med skillnaden att glutamat aldrig kan framkalla berusning.

Aspartat (Aspartam) och L-cystein

Förutom glutamat är aspartat (aspartam) och aminosyran L-cystein vanligt förekommande excitotoxiner (nervstimulerande gifter). Dessa förstärker varandras giftighet. Att exempelvis dricka dietläsk med aspartam i kombination med snabbmat ökar den totala skadligheten kraftigt.

Synen

Överdosering av glutamat skadar synen genom att förstöra nervcellerna i ögats näthinna. Råttor som fick höga doser glutamat förlorade upp till 75%  av cellerna i näthinnan. (News Scientist).

Parkinsons sjukdom och  Alzheimers (Memantine).

Det finns stora kopplingar mellan glutamat och demenssjukdomarna Parkinsons och Alzheimers.

KRAV

KRAV-märkta varor är fria från tillsatt glutamat. Ekologiska livsmedel är också normalt glutamatfria. Nästan alla smaksalter och färdiga kryddblandningar innehåller mycket höga halter glutamat, t ex Aromat och Knorr. 

Halvfabrikat och lunchrestauranger

Glutamat finns i nästan all färdigmat, halvfabrikat och mat i vanliga lunchrestauranger. En tumregel är att mat som är salt troligen innehåller glutamat. Mat som smakar kött eller fisk innehåller troligen glutamat. Pulversatser innehåller glutamat. Om innehållsförteckningen är lång finns det troligen tillsatt glutamat.

MSG

MSG står för Monosodium glutamate och brukar finns på förpackningar i engelskspråkiga länder. Hos oss får vi leta efter natriumglutaminat.

Tyvärr finns detta även i storköksmat, chips och snabbmat samt i kinamat. Detta kan vara värt att notera då många barn får mat i storkök, äter chips och ofta går på McDonalds.

Glutamat heter även E620-E625. Oftast heter den E621. Om det står smakförstärkare så är det glutamat.

E620 Glutaminsyra
E621 Natriumglutamat (smakförstärkare)
E622 Kaliumglutamat
E623 Kalciumdiglutamat
E624 Monoammoniumglutamat
E625 Magnesiumdiglutamat
Hydrolyserat protein (hydrolyserat sojaprotein, växtprotein osv.)

Andra namn

Det finns ett antal andra tillsatser som ofta innehåller dold glutamat. Dessa är

Kalciumkaseinat
Natriumkaseinat
Gelatin
Autolyserad jäst
Jästextrakt
Sjögräsextrakt
Karragenan (som jag trodde var morotsfärg och naturligt)
Maltodextrin (som ofta kommer från majs)

Kemisk glutamat

Tillverkad glutamat innehåller föroreningar som heter cykliska amider, pyroglutamat och klorpropanoler. Naturlig glutamat förekommer enbart i molekylformen L-glutamat till skillnad från tillverka som heter D-glutamat.

Jäsning av proteiner

Glutamat framställs genom spjälkning (hydrolysering) eller jäsning av proteiner.

Naturliga källor (300-2000 mg/100 g):

Roquefortost (ca 1900)
Parmesanost
sojasås
Torkad shiitakesvamp
Kelp
Ostronsås
Valnötter
ansjovissås (ca 200)

Låg naturlig glutamathalt (0-300 mg glutamat /100 g):

Färsk tomatjuice (260)
Druvjuice
Ärter
Svamp
Broccoli
Tomater
Ostron
Majs
Potatis
Kyckling
Makrill
Nötkött
Ägg
Modersmjölk
Mjölk (3)

Vill man ha en "kick" ska man alltså välja dessa naturliga källor mot ostbågar, chips och halvfabrikat.

Motsatsen till nervstimulerande borde rimligtvis vara nervlugnande, vilket du kan läsa mer om här.

Om man tänker som så att Alzheimers är nervstimulerande celldöd, så borde man rimligtvis kunna sätta stoppa för det genom att ta nervlugnande. Är E-vitamin nervlugnande?

E-vitamin finns naturligt i

Nötter
Fröer
Oljor
Mandlar
Fet fisk
Groddar
Fullkorn
Mörkgröna bladväxter
Fullkorn

Alltså Raw Food.

E-vitamin finns även i

Margarin
Ägg
Rotfrukter
Bär
Frukt
Mjölk

Alltså Raw food, ägg och det i islam rekommenderade mjölk (ej pastöriserad)

Det rekommenderas att man får i sig 8 mg per dag medan män och gravida behöver 10 mg. Ammande (jag) behöver 11 mg dagligen.

Min syn

Min syn har försämrats, mitt minne likaså. Jag är extremt trött. Kanske kan E-vitamin hjälpa (dock ej tillskott. Läs mer om det här och här.) samt att jag undviker mat med Glutamat i.

Läs mer om E-vitamin här och här.

Leverfläckar och brist på E-vitamin

Om du har leverfläckar är det ett tecken på att du har brist på E-vitamin. Läs mer om det här.

Industritillverkad barnvälling

Kolla över innehållsförteckningen över barnmat för att se till att du inte får i dig tillskott av E-vitamin där. Läs mer om det här.

Om du vill veta mer om E-vitamin, skriv då in sökordet E-vitamin i rutan här åt höger, längst upp, så får du en rad artiklar om E-vitamin. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar