söndag 26 april 2015

4 msk sesamfrön och 1 apelsin samt vatten motverkar insomnia (som orsakas av för stort kolhydratintag)

RDI av järn finns i fyra tsk sesamfrön och behövs för att motverka förstoppning och insomnia
Trötta binjurar - orsak till insomnia

Jag har lärt mig att det inte heter binjuretrötthet. Den diagnosen finns inte. Det heter Binjureinsufficiens och kallas även för Addisons sjukdom.

80% av fallen beror på en autoimmun sjukdom och kallas då för Addisons sjukdom.
Ibland beror det på en tumör. Ibland vet man inte orsaken.

Orsaken till problemen är att binjurarna inte orkar producera tillräckligt med hormoner. Ibland beror det på att tallkottkörteln och hypotalamus inte orkar producera tillräckligt med hormoner som ska hjälpa binjurarna att producera resten.

Jag har återigen fått acne på flera ställen enligt ansikts-zonterapin. De ställen jag har fått på är överläppen där hypotalamus, tallkottkörteln sitter samt en där binjurarna sitter.

Jag tror att de är överbelastade av kolhydrater som gör att kolesterolet inte hinner produceras i tillräckliga mängder, vilket även håller mig vaken om nätterna.

Magont

Jag har ofta magont när jag ätit mycket ris eller annan lagad mat. Kan ju vara att binjurarna inte hinner ta hand om allt socker. Jag är också extremt trött för tillfället. Väntar på att anfallet ska gå över. Vet inte hur lång tid det tar.

Jag har dock inte symptomen...

Symptomen är hypoglycemia, uttorkning, viktförlust, disorientation, svaghet, yrsel, lågt blodtryck, muskelvärk, illamående och diarré. Jag har inte dessa symptom över huvudtaget just nu. Förr hade dock allihop, men nu när jag äter mest Raw food har de i princip försvunnit.

Majs, glukos och oförmåga för kroppen att ta hand om alla kolhydrater är en vanlig orsak till binjureinsufficiens. Dessa kallas dock för amyloidosis, fungal infections, hemachromatosis och sarcoidosis.

Men i princip är det Hyptalamus som måste fungera för att tallkottkörteln ska fungera för att slutligen se till att binjurarna fungerar.

Allt hänger ihop.

Hypotalamus påverkas mest negativt av socker och kolhydratintag, gifter, antikroppar och huvudskador.
Tallkottkörteln påverkas mest negativt av socker och kolhydratintag, antikroppar, miljön (dag/natt), huvudskador, om den blir bortopererad.
Binjurarna påverkas av stress, antikroppar, miljön, traumatiska händelser (fysiska och emotionella), kirurgiska ingrepp.

Behandling

Behandlingar består främst av

1. Vatten
2. Hormoner (Hydrokortison och prednison)
3. Vila

Att öka aldosteron, för att balansera natrium (salt), kalium och för att öka förmågan att behålla vatten i kroppen.

Cushing's syndrom

Om man överproducerar kortisol kallar man det för Cushing's syndrom.

Diabetes och binjurarna

Ett sätt att mäta hur binjurarna mår är att göra ett insulintest. Insulinet har alltså med binjurarna att göra. Sockret har med binjurarna att göra. Vi äter alldeles för mycket socker de flesta av oss och några kanske mer än andra.

För mycket salt i maten och för lite frukt

En orsak till dåligt fungerande binjurar (behöver ju inte ha gått så långt som till Addison's sjukdom för att man ska vara sjuk) är för mycket processad mat. För att ersätta smaken som försvunnit tillsätter man stora mängder natrium. Kalium behöver då tillföras för att balansera natriumet, precis som kalcium och magnesium behöver balansera upp varandra.

Kalium

Kalium är superviktig för att hjärtat ska må bra. Natrium är lika viktigt. Natrium behövs för att reglera blodtrycket, blodvolymen och det osmotiska trycket (så att cellen mår fint) samt ph-et i kroppen. Natrium hjälper till att reglera metabolismen.

Aldosteron

Aldosteron stimuleras när kroppens pH är surt (acidosis) och då sätter den fart att produceras. Om kroppens pH alltjämt är surt, jag då blir det övertid för aldosteron och det kan ju bli galet.

Aldosteron är också stimulerad när kaliumnivåerna blir för höga. i proportion till natriumnivåerna.

Aldosteron reabsorberar natrium som kommer från njurarna.

ACTH påverkar aldosteronproduktionen

En av tallkottkörtelns hormoner påverkar produktione av aldosteron som hjälper binjurarna att producera tillräckliga mängder med kortisol så att man får bukt men sin insomnia.

Oro ökar aldosteron

Aldosteron är viktig för att den ökar reabsorption av vatten från njurarna, samt reglerar blodtrycket, för att som mål bevara natrium och skicka iväg kalium för att kunna öka blodvolymen och blodtrycket.

Blodtrycket är avgörande eftersom det reglerar hjärtat, som vi alla behöver...

Blodvolymen

Blodvolymen är viktig då det handlar om röda blodkroppar.

Syftet med dessa röda blodkroppar är att skicka runt syre överallt...Dessa består av en järnkärna. cellmembranet består av fett och aminosyror.

Det tar ca 20 sekunder för blodkroppen att åka runt.

De föds i benmärgen och lever ca 100-120 dagar.

Blodkropparna består av kolesterol och fosfolipider.

Binjurar och blodkroppssjukdomar

Anemi är vanligast och järnbrist är vanligaste orsaken till anemi. Malariaparasiten lever i blodkropparna och sönderdelar dem sedan.

Om man har problem med trötthet, svaghet, ökad törst beror det på blodkroppsbrist som beror på järnbrist men har också sin orsak i binjurarna som inte hinner med att producera aldosteron som reglerar blodvolymen (blodkropparna). Törsten indikerar att man ätit för mycket socker/kolhydrater.

Anemi kan också bero på mask i magen och A-vitaminbrist.

Kolhydrater vs. Järnbrist

Har man som vana att äta stora mängder makaroner, ris och dylikt behöver man mer järn för att kroppen ska kunna skicka runt syre överallt.

Äter man för mycket socker och kolhydrater (makaroner, bröd, ris, choklad m.m.) måste man alltså tillföra mer järn i kroppen.

Järnbrist och för stort kolhydratintag

Järnbrist vs. för stort kolhydratintag leder till oro, irritabilitet, tinnitus, dåsighet, munsår, svimningskänslor, att man tappar håret, förstoppning, depression, andningssvårigheter, muskler som rycker och drar, blek gul hy, brännande känsla i kroppen, missad menscykel, glossitis (tunginfektion), svaga och sköra naglar, dålig aptit, insomnia, Restless legs,

Jag behöver som kvinna cirka 18 mg järn per dag. Men behovet ökar med kolhydratintaget.

För att kroppen ska kunna ta upp järnet krävs också C-vitamin.

100% RDI av Vitamin C finns i en apelsin och behövs för att motverka förstoppning och insomnia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar