onsdag 11 februari 2015

Hjärtsäcksinflammation orsakas troligen av gluten


Idag sov jag mellan sju och nio på kvällen. Jag var helt slut efter en dålig nattsömn dvs kort och med många uppvaknanden pga amning och gick upp klockan sju på morgonen ändå. Hade somnat klockan tre på natten och dagen innan klockan fem på morgonen. Sömnbrist.

TCM och hjärtsäcken

Enligt TCM dvs traditionell kinesisk medicin är det hjärtsäckens återhämtningstid och idag var den tydligen stor och krävde total återhämtning dvs sömnstadium.

Vad är hjärtsäcken för något?

Hjärtsäcken eller perikardium, är en del av hjärtats vägg (tillsammans med bland annat myokard perikardium) som består av två hinnor.

Den yttre, fibrina, hinnan ska skydda hjärtat. Den är fäst vid diafragman och lungsäckarna (den angränsande vävnaden).
Den inre, serösa, hinnan (som består av två hinnor med en lågfriktionsvätska emellan) ska minska friktionen mot hjärtat när det slår.

En viktig funktion med andra ord.

Vad händer när den inte mår så bra, när den blir inflammerad?

Perikardit, alltså hjärtsäcksinflammation, är en inflammation i hjärtsäcken. Den innebär att en större mängd vätska än normalt ansamlas mellan hjärtsäckens inre och yttre skikt vilket gör att hjärtat får svårare att pumpa runt blodet - vilket påverkar blodcirkulationen.

Apropå det har jag enligt rekommendation kört varmt-kallt-varmt i duschen för att sätta fart på blodcirkulationen idag, vilket kan vara en bidragande orsak och faktor.

Hjärtsäcksinflammation kan vara några dagar eller veckor medan andra är långvarig det vill säga, den håller i sig i många månader eller till och med år.

Hur vet man om man har en inflammerad hjärtsäck?

Symptomen är bröstsmärta som förvärras vid djupandning eller ansträngning. Ibland hörs ett gnidningsljud om man har ett stetoskop att lyssna med, men inte alltid. Det beror på vätskan.

Jag vet att det mesta i kroppen beror på vad man utsätter den för i form av mat, gifter, stress osv.

Men enligt forskning, vad är det som orsakar inflammation i hjärtsäcken?

Man kan få det efter en hjärtinfarkt, en vanlig viral eller bakteriell infektion, vid reumatism, vid njursvikt, vid cancer, vid intag av läkemedel, medicinska trauman, eller av annan oförklarlig orsak.

Vad kan man göra åt det? Räcker Raw food?

När man har hjärtsäcksinflammation är det första som läkaren vill att man tar mediciner för att se om det hjälper. Man får då prednisone, colchicine, aspirin, indicid, naproxen m.m. Man får ofta åka in och ut till sjukhusen och till slut brukar läkaren ändå rekommendera operation. Medicinerna brukar fungera tillfälligt men inte i längden och man är trött hela tiden.

Ett alternativ till detta är Raw food. Äter man tillräckligt med sallad så får man i sig aminosyror som protein består av. Man äter då bara frukt, grönsaker, nötter och frön. Man kommer fortfarande att vara sjuk ett par månader. Huden kommer att brytas ut i akne och omgivningen kommer att tycka du är galen och att du ska sluta (för du äter ju inget och är så trött och "sjuk").

Du kommer att gå på toaletten oftare, kanske upp till fem gånger om dagen (om du äter fem gånger om dagen). Du kommer antagligen att gå ner rejält i vikt, till din optimala (sexiga) vikt. Läkare och familj ser gärna att du börjar äta stek, potatismos med extra smör och sås eftersom de inte tycker du äter någonting, men det är bara att fortsätta. Du kommer säkerligen känna dig arg på alla som tjatar på dig eftersom du inte har någon allergi eller sjukdom att skylla på eller en läkares ordination.

Förändring

Efter ett halvår kommer du antagligen att börja känna någon slags förändring. All akne kommer att försvinna och vikten stabiliseras. Man börjar må allmänt bättre.

Om du går på läkarkontroll kommer du säkerligen att få höra från dem att du har en otroligt god hälsa och att de tycker att du ska fortsätta med det du gör, för det verkar fungera. De kanske kommer att rekommendera dieten för att läka hjärtsäcksinflammationen.

Du kommer inte längre få attacker och du kan vara fysiskt aktiv varje dag. du kommer känna dig som 15 igen, ha mycket energi och positiv energi. Dina sjukdagar är räknade. När man väl har nått så långt kan man ibland unna sig lite ris och potatis och kanske annan mat med igen - som godis.

Gluten

Jag har sedan december tagit bort gluten ur min kost. Sedan ett år tillbaka har jag också tagit bort mjölk och sedan ett par veckor majs (som jag och min är allergiska mot och typ finns i allting (citronsyra är ofta gjort på mögligt majs m.fl.).

Flera forskningsstudier har kopplat ihop gluten med olika typer av hjärtsjukdomar.

Ibland kan inflammationen uppstå av bakterier eller virus, men i 85% av fallen vet man inte anledningen till uppkomsten av perikarditis. Man misstänker att autoimmuna sjukdomar är en stor anledning efter att man hittat markörer för antikroppar (ANA - som diagnostiserar lupus som kännetecknas av inflammation över näsan och kinder - det ser nästan ut som en fjäril och orsakas av att kroppen attackerar sig själv - mycket troligt att jag har det - många har kommenterat mina röda kinder och min panna och näsa men ingen läkare har konstaterat det).

Om man inte har någon infektion i kroppen bör man titta på gluten som en potentiell trigger eftersom den är den enda kända orsaken till autoimmuna sjukdomar. Många forskningsexperiment med patienter har sett förbättrade resultat hos de med glutenfri diet.

Gluten

Gluten kan förstöra magen, inälvorna, tarmen och leda till näringsbrister på grund av nedsatt näringsupptag. Eftersom man utsätter sig för gluten ökar samtidigt behovet av näring för att hjälpa till att läka kroppen, vilket leder till ännu värre näringsbrister.

Inte alla med glutenintolerans utvecklar alla sorters sjukdomar, men de är alla stadier av samma orsak.

HLA-DQ-test

Om man vill veta om orsaken är gluten ska man göra ett HLA-DQ-test som görs av laboratorier specialiserade på DNA-analyser. Var man gör det i Sverige idag har jag ingen aning, men någon läkare kanske vet. Bäst att fråga. (Källor: Autoimmun Rev. 2008 Oct;8(1):44-7. Acta Gastroenterol Belg. 2010 Oct-Dec;73(4):530-1.)

Gluten kan döda dig - stor och lång studie

Oupptäckt gluten kan vara orsaken till för tidig död enligt Mark Hyman, MD.

En stor studie som står i the Journal of the American Medical Association fann att människor med diagnosicerade, odiagnosticerade och latenta glutenintoleranser hade större risk för att dö i hjärtsjukdomar och cancer.

Man tittade på 30,000 patienter från 1969 till 2008 och undersökte dödsorsaken i tre grupper: De med fullskalig glutenintolerans, de med inflammation i inälvor men inte fullskalig glutenintolerans och de med latenta eller inaktiv glutenintolerans  eller glutenkänslighet (förhöjd glutenantikroppar men negativ tarmbiopsi).

Det man fann var skrämmande.

Det var en 39-% ökad dödsrisk hos de med glutenintolerans, 72% ökad risk hos de med maginflammation som var kopplat till gluten, och 35%-ig ökad risk hos de med glutenkänslighet men ingen glutenintolerans.

Detta bevisar att du inte behöver har fullskalig glutenintolerans (Celiac Disease) med en positiv tarmbiopsi (som man normalt anser ger "rätt" svar) för att ha allvarliga hälsoproblem och komplikationer från att ha ätit gluten. Man kan till och med dö av det.

Trots detta är det uppskattat att 99% av alla de som inte mår bra av att äta gluten inte ens känner till att de bör utesluta det helt och hållet. De brukar koppla deras dåliga hälsa eller symptom till någonting annat än gluten - som faktiskt om det utesluts kan göra en frisk eller friskare.

Ännu mer tester och undersökningar

En annan studie jämförde blodet hos 10,000 människor från 50 år sedan med 10,000 människor idag och hittade att fullskalig glutenintolerans har ökat med hela 400%  (förhöjda TTG-antikroppar) under den perioden.

Om du skulle ha en 400%-ig ökning i hjärtsjukdomar eller cancer skulle det ge rubriker, men vi hör nästan ingenting om det.