söndag 7 december 2014

Färgerna betyder näringMoroten är välkänd för att vara rik på betakaroten, färgämnet som ger dess karaktäristiska gul/orangea färg. Se tidigare artiklar här och här och här och här.

Retinol är A-vitamin och källor är röda tomater, gula pumpor, grön selleri, gul majs, gula aprikoser, gula bananer och gul-orange apelsiner samt grön spenat.

Vi kan alltså anta att tomat och spenat innehåller mer än bara betakaroten.

Retinol ansamlas i levern. Dricker man mycket mjölk med tillsatt A-vitamin kan man få leverskador som påverkar inte bara synen men också tyroiden.

För mycket A-vitamin ökar risken för fosterskador och ökar risken för benskörhet.

A-vitamin har betydelse för ökats funktion och mörkerseendet. Den är viktig för epitelcellerna som täcker ytorna på slemhinnor (invärtes), se tidigare artiklar om epitelceller här och här, och hud.

Den ökar resisten mot infektioner, förgiftningar och allergiska reaktioner. När man har en allergisk reaktion av att till exempel överkonsumera en matvara är A-vitamin viktig.

Jag själv har överkonsumerat både ostbågar, mjölk, popcorn, nötter, choklad och dylikt. Nu är min son allergisk mot allt det. Han är också sugen på morötter, persilja och tomat. Se tidigare artikel.

Själv lider jag av insomnia på grund av leverskador, nedsatt tyroidfunktion (låg basal temperatur: under 36.44 (mitt ligger mellan 35.4 och 36.1)) och syn är nedsatt. Det har varit så sedan jag var åtta år. Se tidigare artikel här.

A-vitamin koncentrerar syret i cellerna vilket gör en pigg och alert. (Jag är alltid trött).

Den ökar tillväxten (och förnyelse av skador) och är med i fosterutvecklingen.

Har man brist leder det till oren hy och inflammationer i synnerhet huden, men påverkar starkt ögonen på olika sätt. Man kan får svårt att se i mörker då för lite rodopsin bildas för att de ljuskänsliga stavarna ska fungera optimalt. Övergår snabbt vid tillförsel av retinol. Man blir överkänslig mot ljus och kan få ögonkatarr samt xeroftalmi.

Mjäll är något många drabbas av och kliande hårbotten. Tyvärr kommer detta när man man detoxar med, vilket jag gör regelbundet.

Naglarna blir sköra och skrovliga, men inte alltid.

Orange i godis kan alltså säkerligen hjälpa, men säkerligen övergår nackdelarna fördelarna. Därför är det viktigt att få i sig näring från morötter. Nu är det säsong för mycket morötter så vad kan vi göra förutom att lägga de i sallader?

Vid detox renas levern. När A-vitaminet frigörs från levern får det till följd att man mår illa. Man har lust att spy. Ofta får man ömma armar, nacke och ben. Man blir yr och får röda missfärgningar av tandköttet. Man får även nedsatt aptit och vill inte äta.

Härliga recept finns här:

Morotskaka
Tunnbrödsrullar
Veganska sushirullar/vårrullar
Morot, ingefära och koriandersoppa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar