fredag 12 december 2014

All sorts stress, inklusive glutenallergi, motverkas av oxytocinHar precis sett ett videoklipp om hur insomnia orsakar stress och hur stress orsakar för tidig död på grund av för höga kortisolnivåer i kroppen som produceras av binjurarna, men att oxytocin (kramhormonet) är antidoten.

Kan vara väl värt att notera.

Stress kan komma från emotionell källa, men också fysisk så som aggression, våld, krig, buller, stadsmiljö, maten vi äter, allergier, mediciner, vattnet vi dricker, rädsla för döden osv.

Oxytocin

Var hittar vi oxytocin, vi som inte har någon nära eller kär att krama?

Ray Sahelian har studerat oxytocin och menar att mat kan trigga igång oxytocinet genom att maten aktiverar nerver. Den kan också triggas igång av ljus och ljud men också av fysisk beröring och att titta någon i ögonen.

Amygdala, oxytocin och minskad rädsla

Oxytocin minskar på aktiviteten i amygdala, den delen som handskar med rädsla som ju är grundfenomenet i stressreaktionen. Detta påverkar i sin tur hypotalamus som reglerar vilka hormoner den ska skicka ut.

Oxytocin och muskler

Tillitshormonet oxytocin hjälper också musklerna i kroppen att fungera som på nytt. Mer om hur oxytocin hjälper en i ens relation finns att läsa på Science Daily.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar