tisdag 4 november 2014

Varför har vi olika blodgrupper?

Olika kolhydrater ger olika blodgrupper

Dessa orsakas av att man har olika molekyler på ytan av de röda blodkropparna. Människor med blodgrupp 0 (noll) har en kolhydrat på den röda blodkroppen som kallas H-antigen. Hos blodgrupp A sitter det en N-acetylgalaktosaminsockermolekyl på H-antigenet (kolhydraten). Hos de med blodgrupp B är det galaktossockermolekylen som sitter på H-antigenet. De med AB har både N-acetylgalaktosamin o c h galaktos på sitt H-antigen.

A-genen existerade först

Dessa olika grupper har olika gener för de enzymer som fäster sockermolekylen på H-antigenet. A-genen kodar för ett enzym som fäster N-acetylgalaktosamin på detta, medan B-genen kodar för ett enzym som hakar på galaktosen. A-genen existerade först, B-genen har uppstått ur A-genen genom mutationer. 0-geen har också uppkommit ur A-genen, men mutationerna har förstört genen så att det överhuvudtaget inte bildas något enzym.

DNA-mutationer pga UV-strålning

DNA-mutationer sker ständigt på grund av UV-strålning, kemisk inverkan eller mutationer i DNA-kopieringen under celldelningen. Ett muterat ägg som är befruktat med "muterat" utvecklas sällan till ett barn.

Låter som rena science fiction, men är helt sant.

Djur ser UV-ljus

UV-strålning eller UV-ljus är elektromagnetisk strålning vars våglängd är kortare än det synliga ljusets.

Vissa insekter, fåglar och andra djur har synförmåga in i det ultravioletta området, men vi människor har inte det rent biologiskt.

UVA, UVB och UVC är ljus som kan färdas i vaccum, alltså i Universum (där det inte finns luft)

UV-strålningen är indelade i tre områden efter hur långa/korta våglängder de har. UVA är mellan 315-400 nm, UVB (280-315 nm), UVC är mellan 100-280 nm.

UVA har termisk skadeverkan, UVC har fotokemisk skadeverkan.

vakuum-UV absorberas av luft (syre) och är kortare än 200 nm. Dessa finns i syrefri atmosfär eller i vacuum.

Medan ljud bara kan färdas där det finns luft, kan ljus färdas i vaccum.

UV-ljus gör att vi fluorescerar (lyser)

Många material fluorescerar när de utsätts för ultraviolett strålning. Frekvensomvandligen gör att det reflekterade ljuset får en större våglängd än det infallande och därmed kommer inom det frekvensområde, som det mänskliga ögat kan se (våglängden ökar). Vad häftigt. Vissa mineraler fluorescerar då de belyses med ultraviolett ljus.

UV-ljus och cancerkirurgin

Fluorescens används inom cancerkirurgin.

Fluorescens har fått sitt namn efter kalciumfluorid, som är ett naturligt fluor som finns i våra vatten och som stärker våra tänder (ej att förväxla med natriumfluorid som är ett gift som finns i våra tandkrämer och fluortabletter).

Vi består alltså av fluorescerande mineraler i våra kroppar och om man lyser på oss med UV-ljus så lyser vi! Haha.

Solen och UV-strålning

Solen producerar UV-strålning av alla våglängder. UVC och UVB absorberas nästan helt av ozonlagret (som för övrigt håller på att försvinna från vår atmosfär).

Sola sig i fönstret, går det?

Vanligt glas släpper igenom UVA, men inte UVB och UVC.

Solarier har ett violett filter som släpper igenom UVA-strålning, men tar bort UVC och UVB.

UVC-strålning för att sterilisera

Ljus med UVC-strålning används för att sterilisera.

Oj, det betyder att om UVC släpps igenom vårt växande ozon-hål så kommer också vi människor få det svårare att få barn.

UVC bekämpar parasitangrepp

UVC kan dock användas för att bekämpa parasitangrepp i saltvattensakvarier.

UVC är dock skadligt för nästan allt liv.

Strålning och försurning och Raw food

UVB och solbränna

För att skydda sig mot UVB-strålning ändrar huden färg och vi blir solbrända. Ju mer försurade vi är desto större risk är det att kroppen bildar malignt melanom, en hudcancer, eftersom kroppen inte kan ta hand om sig själv samtidigt som den bekämpar UVB-strålningen.

UVA framkallar inte solbränna. Det betyder att även om man får sol genom fönstret blir man inte brun. Däremot påskyndar UVA hudens åldrande eftersom den når djupare ner i huden och bryter ner bindvävsprotein (kollagen).

Den kan orsaka cancer och mutera DNA.

D-vitamin bildas av kolesterol

För att få i sig D-vitamin från solen krävs det kolesterol. Ju mer stressad man är desto större mängder kolesterol krävs. D-vitamin är nödvändigt för fungerande immunförsvar. Så om man är stressad ska man ut i solen och är man sjuk ska man också ut i solen. När man solar sig uppstår melanin. Melanin är nödvändigt för att sova bra på natten, men också för att avkalcifiera sig och rena/läka sina körtlar (njurar/njursten, binjurar, tallkottkörtel/tredje ögat, hypofysen/föryngringskörteln).

Moln på himlen dämpar och filtrera UV-strålningen.

Men är UV farligt? Och räcker det med dagsljus?

Vid låg UV kan man vara ute hela dagen utan att riskera att bränna sig, men om den är mycket hög bara 5-15 minuter. I Sverige håller sig den kring 30-60 minuter mitt på dagen en solig sommardag och då räcker det med 30 minuter i solen, sedan är det skuggan som gäller och slöja!

Olika styrka på UV-ljuset

I mars, april kan man vara ute i 1-2 timmar innan man ska sätta sig inomhus.

I Medelhavet kan man vid samma tid bara vara ute i solen 30-60 minuter innan man blir bränd.

Ljusa sanddynor och snö förstärker effekten, vilket gör att man kanske inte kan vara ute i solen hela dagen ändå om man är ute och åker skidor, utan att riskera att bli helt solbränd.

DNA-mutationer, blodgrupper och UV-strålning

DNA-mutationer sker på grund av UV-strålningen.

Defekta gener och blodgrupper

Blodgrupp 0 har en defekt gen. 39 % av det norska folket har blodgrupp 0. Det måste finnas en fördel med att ha den defekta genen. En möjlig förklaring är att antikropparna mot A- och B-formerna av H-antigenet, som finns i blodet hos personer med blodgrupp 0, spelar en roll i kampen mot infektioner med vissa bakterier, och skyddar mot malaria.

Blodgrupp 0, bakterier och kolera

Emellertid är samma människor med blodgrupp 0 känsligare för andra bakterier och kolera.

Det finns både för- och nackdelar med de funktionella generna A och B och den defekta genen 0, och det är orsaken till att alla tre generna existerar.

AB0-systemet, människor och apor

AB0-systemet delas av människor, schimpanser, gorillor, orangutanger och babianer.

Blodgruppen är ett uttryck för de antigen, A och B, som sitter på de röda blodkropparna. Alla människor har en av den fyra AB0-blodgrupperna A, B, AB eller 0 som nedärvs från föräldrarna.

Grupp 0 har varken A- eller B-antigen, medan grupp AB har både A- och B-antigen. Blodgrupperna A och B dominerar över 0.

Malaria, norrmän och Blodgrupp 0

Min fråga är nu, varför norrmän har blodgrupp 0 och varför de skulle ha lättare att bekämpa malaria? Är inte malaria en tropisk eller afrikansk sjukdom?

Malaria får man från myggbett. Parasiterna som kommer in med myggans saliv spränger de röda blodkropparna och släpper ut toxiner och antigener som kroppen reagerar på. När parasiterna sedan tar sin in i blodkropparna och kroppen rensat bort föroreningarna i blodet försvinner symptomen tills parasiterna spränger blodcellerna igen.

Därför orsakas blodbrist hos dessa människor. Parasiterna skjuter ut proteinklister på ytan av blodcellerna vilket får dem att klumpa ihop sig och fästa vid kärlväggarna. Detta förhindrar blodkropparna att passera genom mjälten, som är kroppens främsta försvar mot infekterade blodkroppar.

Dessa klumpar gör att kapillärer täpps till vilket orsakar blodproppar med allvarliga komplikationer. Hemoglobinet släpps samtidigt fritt i blodet när de röda blodkropparna sprängs av parasiterna. På något sätt har alltså blodgrupp 0 en resistens mot dessa malariaattacker. Om hemoglobinet täpper igen tunna blodkärl skadar det blodtillförseln till hjärnan och orsakar njursvikt, vilket leder till läckage i urinen som har fått svart färg (svartvattenfeber).

Malaria, myggnät och MMS

220 miljoner människor smittas av malaria varje år varav 75-140 svenskar. Myggnät är lösningen för att förhindra stick från myggorna. Enligt en studie som gjorts i Uganda på malariasjuka, var det MMS (klordioxid) som botade människorna, men precis som med allt som hindrar läkemedelsföretagen från att tjäna pengar och hålla människor i schack genom att inte bota dem, så vill man inte studera om MMS verkligen fungerar i kliniska studier. Kanske är det psykopater och narcissister som styr där med? Se tidigare inlägg om detta.

Norrmän får avsluta

Av någon mystisk anledning har alltså norrmän en större motståndskraft mot malaria,  ..hur det nu kan komma sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar