lördag 8 november 2014

Tribut till alla mjölkprodukter

Eftersom jag inte får/kan äta mjölkprodukter längre, inte ens laktosfria, så vill jag sörja dem genom att göra en tribut för dem.

Jag säger hej då till:

ostfrallor och lyxräkmackorJag säger farväl till gräddtårtor och semlor:Jag säger adjö till räksoppa och bakad potatis:Jag säger ingenting, men en tår faller:


Mjölkprotein

Efter att vi hettat ihjäl bakterier i maten, blir vi inte akut sjuka (oftast), men det finns en baksida med pastöriserad mjölk.

Mjölk är bra - det står i Koranen

Mejeriprodukter är bra, i dess råa form. Bröstmjölk innehåller inte mer än 0,9 % protein per 100 ml. Komjölk innehåller 3.4 gram per 100 g. 

Mejeriprodukter innehåller laktos som tåls av bebisar, men som slutar tillverkas efter 1-2 års ålder. Bröstmjölk innehåller nämligen mycket laktos och därför måste man också ha enzymet som kan ta hand om det. När vi inte längre behöver laktos, avtar enzymtillverkningen för laktas efter den naturliga amningsperioden. 

Människan är det enda däggdjuret som i vuxen ålder dricker mjölk. Dessutom från ett annat djur, eller andra djur (getmjölk och fårmjölk och kamelmjölk). 

Vi kan dricka mjölk, men vi bör inte göra det i de mängder som vi gör idag. 

Vitaminer och mineraler i mjölk

Mjölk innehåller stora mängder Vitamin B2 och B12 samt fosfor och kalcium. Den innhåller också stora mängder kolesterol som behövs för att vi ska kunna omvandla solen till D-vitamin i huden. Därför kan man säga att mjölk är bra för de som bor i solfattigt land. 

Det som är problematiskt är dock proteinmängden som är så stor. Vi behöver inte dricka mjölk så ofta. Om vi tänker oss att vi bara behöver ett glas två dagar i veckan, t ex måndagar och torsdagar (efter fastan), så skulle de vara rimligare rent näringsmässigt. Vi behöver inte mer protein än så. 

Men för de som inte tål mjölk så gäller det att hitta andra källor för Vitaminer och mineraler. Det går ingen nöd på dem som har tillgång till annan mat, t ex frukt, grönsaker baljväxter, nötter, frön och sädesslag. 

Detta kan man få istället:

Chokladkaka med hallonglass och papayajuice
Lunchbox:


Raw food- nutella:


Frukosttallrik:


Indisk mat:


Turkisk linssoppa, morotskaka och chokladkaka

Vill du läsa mer? Här finns fler artiklar