onsdag 5 november 2014

Räcker järnet i linssoppan till 6-månaders baby?

Jag har en sexmånaders baby hemma som inte gillar potatismos eller morötter. Däremot älskar han banan, granatäpplejuice, äpplemos och clementinjuice.

Han blev också väldigt förtjust i min turkiska linssoppa som jag gjorde häromdagen.

Så då blev jag nyfiken. Vad var det i min turkiska linssoppa som gjorde den så attraktiv för honom?

Vi börjar med linserna.

Linser

Jag tänkte att linser är järnrika, men när jag går till matkalkyl.se så ser jag att de är väldigt Selenrika (bra för immunförsvaret och avgiftning). Hela 66.9% av RDI per 100 gram linser får man när man äter min linssoppa.

Omega 6-Omega 3 kvoten är också helt godkänd: 2:1.

Den innehåller 20% av RDI av folat (bra för nerver, ryggrad och mjälten), 14.3 % av RDI av vitamin B6, 13.3 % av RDI av Vitamin K (bra för mjälten), 22 % av RDI av fosfor, 22% av RDI av Jod (bra för tyroiden och immunförsvaret), 22.8 % av RDI av järn (bra för mjälte, immunförsvar och hjärnan), 18 % av RDI av kalium (bra för hjärtat), 12.8 % av RDI av magnesium (bra för njursten, kristallöra och hårda muskler), 66.9% av RDI av Selen och 13.9 % av RDI av Zink (bra för ögon, immunförsvaret och huden) samt 9.1% Vitamin B1/tiamin som är nödvändigt för nervsystemet.

Den innehåller dock inget eller ytterst lite kalcium, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E och Vitamin A.

Till detta använder jag självklart också koncentrerad tomat.

Tomat

Tomat är rik på Kalium och Vitamin C som är viktiga för hjärtat och immunförsvaret.

Sedan har jag också i nyklippt persilja.

Persilja

Persilja är väldigt C-vitaminrik. Hela 228% av RDI får man i sig av C-vitamin per 100 gram. Omega 6 till omega 3 kvoten är 1:1. Mer perfekt än så kan man inte hitta. Fettet är också fleromättat.

Persilja är väldigt vitamin- och mineralrik. 100 g persilja innehåller:

91.5% av RDI av folat, 58.4 % av RDI av A-vitamin, 10,9 % Vitamin B1/Tiamin, 21.4 % Vitamin B2, 10.6% Vitamin B3, 14.3 % Vitamin B6, 22.5% Vitamin E, 10.1 % fosfor, 4 % jod, 25.7% av RDI av järn (inte illa!), 42.5 % av kalcium (bra för hans första tand), 35.5 % av RDI av kalium, 6.7% magnesium, 15% av RDI av zink.

Den innehåller dock inget B12 eller D-vitamin, men B12 bildas på tungan och D-vitamin kan man få från solen.

Kanske dags för min goda linssoppa. Receptet finns att hämta här.

Så dags att svara på min fråga. Räcker järnet i linssoppan till min 6-månaders baby?

Om vi räknar ihop dessa blir det 22.8% från linserna och 25.7% från persiljan. Det blir totalt 48.5% av RDI av järn. Om jag ger honom 200 gram linssoppa får han alltså i sig 97 % av RDI, vilket är mer än godkänt.

Till detta får han också clementinjuice som ger 1.4% järn och banan som ger 2.9% järn. Det blir totalt 101.3% av RDI av järn. Mer än nog med andra ord.

The art of Breakfast


Bon appetit alltihop!