torsdag 20 november 2014

Hur ser maten ut vs. kroppens utseende

Morötter är bra för ögonen och när man skär ett snitt igenom den ser den ut som ett öga. Det finns många fler exempel på mat som är bra för vissa specifika delar av kroppen.

Vetenskapen kallas för bioimitation eller bio-mimicry

Här är exemplet med moroten och ögat


Hur ser tallkottkörteln ut?


Som en tallkotte


Hur ser den ut om man t ex borstar tänderna med fluor dagligen etc.?


De liknar brain sand composits . Vad är det?


Tallkottkörteln "vet" när det är ljust eller mörkt och i vilket proportioner som dag och natt är. Produktionen av enzymer som katalyserar syntesen av melatonin ökar i mörker, så de korta dagarna och långa nätterna på hösten och vintern betyder ökade mängder melatonin. De långa dagarna på våren och sommaren betyder mindre mörker och mindre melatonin. 

Vad händer om man inte går ut i solen?

När mörkret infaller ökar melatoninet och vi känner oss trötta. Men lampor, ljusa datorskärmar och trevligt sällskap kan göra att melatoninet inte ökar som det ska och vi lägger oss allt senare. Men är inte lampor bra då?

Minskade mängder melatonin medför depression. 

När det är mörkt ute, ska vi också vila oss inne. Gör vi inte detta medför det att vi går omkring trötta hela dagarna och därmed skapas sjukdomen "depression". 

God produktion av melatonin, som man får vid mörker, ger ovanligt klara drömmar. 

För den som vill öka melatoninet efter datoranvändandet på kvällen är druvor och ris ett bra val. De ökar melatoninet. Riskorn liknar i viss mån tallkottkörteln. 

Tallkottkörteln aktiveras av serotonin som aktiveras när man sover: Mandel, banan, peppar, potatis och svarta bönor ökar serotoninproduktionen. 

Visst liknar mandeln tallkottkörteln?
Annars när sig tallkottkörteln på solljus, som ska tas in genom pupillen.