söndag 30 november 2014

Dumle - kletar sig fast i blodådrorna, gör kroppen stel, ovig och rynkig. (Bra att veta för alla över trettio)Dumle. Den där gooooda chokladen. Som man bara dör av att äta.

Jag vill få bort min längtan efter dumle, precis som jag fick bort längtan efter löss i smågodis.

För det första.

Dumle original kostar 108,64 kr/kg. Det är hutajetamej inte acceptabla priser. För vadå?
För himmelsk dröm, eller?

Vad får man för det priset?

Innehållsförteckningen avslöjar att vi har med stärkelsesirap att göra. Stärkelsesirapen är ett gammaldags ord för glukossirap eller majssirap. Det är en tjock trögflytande sockerlösning. Tänk dig det i dina blodådror. Glukossirapens effekter har jag redan varit inne på i mitt inlägg "Det är skillnad på fruktos och fruktos".

Därefter har vi ren mjölk. Som vi ska undvika helt och hållet. Mjölkens effekter vet vi redan. Den är både godartad och fördärvlig, beroende på vilken sort man dricker. Läs mitt inlägg om mjölk här.

Nästa stora ingrediens är socker. Det där haschet som sprutas direkt in i ådrorna via matspjälkningskanalen. Det är visserligen så vi får i oss näringen, men rent vitt socker kan i princip räknas som knark och inte blir man vackrare av det.

Transfetter och kletig dumle i blodådrorna

Nu till en dröm, eller snarare mardröm: Härdad vegetabilisk olja. Det är ett annat ord för transfett.

Transfett innehåller fettsyror av typen omättade fettsyror när industrin härdar fetterna. Dessa är dock inte helt och fullt härdade för då skulle det bara vara fettsyror och alltså inget transfett.

Transfett finns även naturligt i små mängder i mejeriprodukterna.

Transfettsyror innehåller en eller flera dubbelbindningar i trans-ställning, dvs väteatomerna sitter på motsatt sida av dubbelbindningen vilket medför att fettsyrorna blir raka kedjor och får liknande egenskaper som mättade fettsyror, trots att de är omättade.

Transfetter finns i pommes frites och annan friterad mat, pajer, piroger, pulversåser, chokladbollar, småkakor, kakor med lång hållbarhet (kex, godis, snacks, glass och micropopcorn).

Vi vet redan att fett gör matsmältningen långsam och risk för förstoppning är uppenbar.

Cancer och hjärt- och kärlsjukdomar

Visserligen önskar vi äta dessa fetter eftersom de anses ha naturliga anti-canceregenskaper och hjärt- och kärlförbättrande egenskaper i naturligt format (från kossor), och därför är det inte konstigt att vi längtar efter dessa fetter. Men tyvärr är det vetenskapligt belagt att industriellt härdade fetter leder till cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. De naturliga transfettsyror i mjölkfett, CLA och vaccensyra har även i djurförsök visat sig förebygga ateroskleros.

Ateroskleros är ett fint namn för åderförfettning, eller som man sade förr, åderförkalkning. Det är egentligen stenos i artärerna, eller förträngning av "anatomisk passage" eller "rörformig struktur". Det betyder vad jag förstår det som ådror som är böjliga, där blodet flyter fram.

Operation eller fasta

Om man vill operera bort "Dumle" som fastnar inte bara i tänderna, utan också i ådrorna och hindrar blodet från att pumpas till och från hjärtat så man får andnöd och hjärtinfarkt, måste man idag medicinskt operera bort det med en stent som töjer ut förträngningen.

Vill man göra det på ett naturligt sätt finns det ett enkelt sätt: Fasta. Man man vattenfasta, fruktfasta eller torrfasta, så som muslimerna gör. Då tvättar kroppen sig ren från dessa naturligt.

Mandel, oliver och kikärtor, tack vare E-vitaminet, anses ha förbyggande egenskaper som motverkar dessa härdade fetter. Läs gärna mitt inlägg om det här.

Därtill här vi i Dumle också helmjölkspulver, kakaosmör, kakaomassa, vasslepulver, skummjölkspulver, koksalt, sojalecitin som emulgerinsmedel, vanillin.

Detta ger en del energi: hela 470 kcal får man i sig av 100 gram. 3,5 g aminosyror, 66 g glukos och 21 gram fett.

Proteindelen är okej, glukos med. Det som stör mig mest är fettmängden som är extremt hög. Det bidrar till många timmar på toaletten för den med tendens till småätande av godis, då fett är svårnedbrytbart och tar lång tid att brytas ned.

Men hur är det med själva chokladens goda verkan?

Visserligen vet vi att choklad innehåller mycket magnesium som är bra för kroppen. Därför kan vi luras att tro att dumle är bra för oss. Läs mitt inlägg om njurrenande mat. Men för att effekten ska vara bra för oss i dess helhet krävs det att kakaon och chokladen är "Raw".