lördag 29 november 2014

December: Kål, rötter, endive och pumpa

December bjuder såklart på apelsiner, clementiner, kiwi, grapefrukt, äpplen och päron, men också på kål, rötter, endive och pumpa.

Vitkål, spetskål, savoykål, salladskål, rödkål, grönkål, brysselkål
Svartrot, rödbeta, rättika, rotselleri, purjolök, potatis, palsternacka, morötter, röd lök, gul lök, kålrot, jordärtskocka
Endive
Pumpa

Rötterna och lökarna har det gemensamt att de gör precis som vi, de går under jorden under vinterhalvåret. Därför passar de extremt bra för oss i det nordliga klimatet, men även för andra som också har vinterkyla och stänger in sig om vintern.

Frukten är C-vitaminrika, B-vitaminrika och Kaliumrika. Men vad innehåller de andra grönsakerna?

Endive innehåller en hel del folat (B9) och Riboflavin (B2) men också kalium, Vitamin C och B1. Bara 2% zink per 100 g.
Pumpa innehåller mycket A-vitamin, C-vitamin, Folat och kalium, men också en hel del andra B-vitaminer, Vitamin E, fosfor, järn, kalcium och magnesium. Bara 1% av 100 g är zink.

Vitkål innehåller extremt mycket Vitamin K, Vitamin C och måttliga mängder Vitamin C och kalium. Den innehåller också en del fosfor, kalcium, järn och magnesium samt zink, folat och vitamin B1. Den innehåller också bara fleromättat fett. (Fett behövs för att göra blodet mer lättflytande, då vitamin K gör det trögflytande. Därför är det bra med olja i vitkålen).
Salladskål innehåller extremt mycket folat och Vitamin C och måttliga mängder Vitamin B6 och kalium. Den innehåller också mindre mängder av de andra B-vitaminerna, Vitamin E, fosfor, järn, kalcium och magnesium samt 3 % per 100 g zink.
Rödkål innehåller extrema mängder Vitamin C, men också höga mängder Vitamin K, B6, folat, kalium.
Grönkål (Varning, varning!!) Extremt rik på Vitamin C. 150% av RDI. Även extrema mängder Vitamin A, Vitamin E, Kalcium och järn. Järn ligger på 12% av RDI, kalcium på 19% och Vitamin E på 45% samt Vitamin A på 58% av RDI. Extra! Också Omega 3-rik.
Brysselkål är extremt rik på Vitamin C som Grönkålen är samt Folat. Vitamin C ligger på 106% av RDI och Folat på 79.5% av RDI. Också rik på B1, B6 järn och kalium. Järnet ligger på 10% och zink på 5%.

Svartrot innehåller extremt mycket järn (23 % av RDI), kalium, fosfor, Vitamin B1 och Folat (B9).
Rödbeta innehåller mycket folat och kalium. Zink ligger på 3,5% per 100 g.
Rättika innehåller mycket kalium, folat och vitamin C. Zink 2 % per 100 g.
Rotselleri innehåller mycket B6, B2 och Vitamin C samt kalium. Zink ligger på 4% per 100 g.
Purjolök är extremt rik på Vitamin K, men också B6, Vitamin C och kalium. Järn ligger på 4% och zink på 2,4 % per 100 g.
Potatis innehåller B3, B6, Vitamin C och kalium. Järn och zink ligger på 2 %.
Palsternacka Folat, Vitamin B3, Vitamin C och kalium. Zink ligger på 4.8 % per 100 g.
Moroten är speciell. Den innehåller 107% av RDI av Vitamin A. Men också så klart folat, B6 och kalium. järn och zink är låga på 1%.
Röd lök: folat, B6, Vitamin C och kalium.
Gul lök: Folat, b6 och Vitamin C.
Kålrot är väldigt rik på Vitamin C och folat men också B6 och kalium. zink ligger på 3% och järn på 1%.
Jordärtskocka är speciell. Den är extremt rik på järn och kalium samt fosfor.

Vad jag kan utröna att en zombie behöver är främst Vitamin C, folat och kalium.
Man behöver också B6 och B2 (Riboflavin).
Några avarter är t ex jordärtskockan och svartroten (järn), moroten och pumpan (Vitamin A), grönkålen (Vit A, Vit E, kalcium och järn), rödkålen, purjolöken (Vitamin K)

Decembergrönsakerna innehåller nästan samma som frukterna: Vitamin C, B-vitaminer och kalium, med undantag för ett par andra vitaminer och mineraler (järn, Vitamin A, Vitamin E och kalcium och Vitamin K)Grönkålen

Den allra bästa vintergrönsaken är med andra ord grönkålen.

Grönkålen kallas även för bladkål och kruskål och finns i hela Sverige. Den används vid julbordet som huvudingrediens i långkål.

Lite recept finns att finna här.

Man kan ha grönkål i nästan allting. Titta här.

Fram för mer grönkål, ökad vitalitet och hälsa.