söndag 9 november 2014

Clementiner - rik på folat/folsyra (läker mjälten och ryggraden) och Vitamin B1 (läker ögon och nerver (MS))Clementiner är rika på C-vitamin, det vi alla, men att de också är rika på folat (även kallad folsyra på syntetisk väg) och Vitamin B1 (tiamin) är kanske mindre känt.

Clementiner är sött och gott och i överflöd i november månad. Mina båda söner, jag själv och min dotter älskar clementiner. De är världens bästa mat och godis - 2 in 1.

Enligt matkalkyl.se innehåller clementiner 10% av RDI av folat eller 20 mikrogram per 100g samt 9.1% eller 0.1 mg tiamin (B1). Vitamin C ligger på nära 40% av RDI eller 31 mg och det räcker med 2-3 clementiner om dagen för att täcka C-vitaminbehovet.

Folat

Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskoot. Folat är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist (anemi).

Detta påverkar såklart mjälten som är nödvändig för ett välfungerande immunsystem och nervsystem. Se tidigare artikel.

Folat behövs för att fostret ska utvecklas normalt. Låga halter ger ökad risk för barn med ryggmärgsbråck.

Äter man bara folatrika livsmedel så som vegetarianer och veganer gör, får man i sig tillräckligt med folat via maten. För dem finns inget behov av extra folsyratillskott.

Gravid och ammande, som jag är just nu behöver 500 mikrogram. Kvinnor som passerat barnafödande ålder och män behöver lite mindre, 300 mikrogram, medan kvinnor som kan tänkas bli gravida bör få i sig minst 400 mikrogram varje dag från maten.

Frukt t ex clementin och bär t ex jordgubbar är mycket folatrika liksom mörkgröna bladgrönsaker t ex ruccola och machésallat samt kikärter, gröna ärtor, linser och bönor. Folat är viktigt för levern och bröstmjölken.

Vitamin B1 (tiamin)

Tiamin är ett co-enzym som spelar en viktig roll vi metabolism av kolhydrater och är viktigt för normal funktion av hjärnan och centrala nervsystemet.

Tiamin reglerar hjärtfunktionen och pulsådrornas spänningstillstånd, verkar svagt vattendrivande, förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan, reglerar magsäckens saltsyreproduktion och främjar tarmens peristaltik.

Tiamin har inflytande på lever och bukspottkörtel.

Viktigt med muskler eftersom de lagrar tiamin

Kroppen har en förmåga att kunna lagra cirka 30 mg, vilket är väldigt lite. Av dessa finns 15 mg i musklerna och resterande i hjärta, lever och njurar.

Oj, den är väldigt viktig med andra ord.

Alla organ behöver tiamin för att fungera, liksom musklerna. Vitamin B1/Tiamin finns i bönor, ärtor, sparris, vetegroddar och clementiner.

Tiamin förstörs vid matlagning

Vid tillagning, när t ex bönor kokar förstörs tiaminet. Normal förlust är minst 30-50 % av det ursprungliga tiamininnehållet.

Så, vilka sjukdomar kan vi bekämpa med clementiner nu i november?

1. Inflammation i nerverna
2. Neuralgi
3. matsmältningsproblem (åh, tänk att aldrig har problem med magen igen!)
4. hypoglykemi
5. besvär med hjärtfunktionen
6. ryggskott
7. ischias
8. hudbesvär (min 6-månaders bebis har det, men det börjar försvinna nu efter dag 2 av färskpressad clementindricka i nappflaska)
9. beriberi
10. Korsakoffs syndrom (alkoholberoendesjukdom)

Inflammation i Nerverna, MS och Miller Fishers syndrom

Att clementiner är bra vid förkylning är känt, och att den hjälper mjälten i dess kamp mot infektioner är nyligen upptäckt.

Att clementiner däremot är bra mot multipel skleros och Miller Fishers syndrom och ögonproblem är nästan okänt.

Multipel skleros

MS är en sjukdom i det centrala nervsystemet (hjärnan och ryggmärgen). MS är inflammationer och ärr på nervtrådarna. Dessa ärr gör att impulser inte kommer fram som de ska.

Känslerubbningar, domningar (suttit för länge toaletten och får myror i benen), synbesvär (suddig syn eller närsynthet) samt svårt att hålla balansen är tecken på att nerverna på något sätt antingen är inflammerade eller redan har ärr.

Det lättaste sättet för dessa är att läkas med fasta - det är snabbast, men absolut inte smärtfritt. Torrfasta som muslimer gör är den effektivaste fastan, sedan 28 dagar med vattenfasta och därefter 1-flera års frukt och salladsfasta.

Behöver betyda att man har MS, det kan finnas många andra anledningar till besvären.

Kroppen dämpar själv inflammationer med kortison som kommer från binjurarna. När dessa binjurar inte längre orkar stå emot (eftersom man fortsätter misshandla sig med fel mat och/eller kemikalier7miljön) brukar en behandling med kortisonsprutor och tabletter eller dropp sättas in.

Nervtrådarna i hjärnan och ryggmärgen överför nervimpulser mellan hjärnan och kroppens olika delar. Dessa är elektriska impulser. Det behövs isolering runt nervtråden för att impulsen ska gå fram. Denna isolering är ett fettämne som heter myelin.

Vid MS kommer mjältens producerade vita blodkroppar in i centrala nervsystemet (de är väl förbundna med varandra) och angriper myelinet. En inflammation uppstår och själva nervtrådarna skadas, vilket gör att nervimpulserna inte leds på rätt sätt.

Inflammationen kan läka ut på några veckor och då försvinner symptomen och denna period kallas då för skov. Om den inte läker ut helt bildas ett ärr där inflammationen suttit. Det är dessa ärr som gett sjukdomen dess namn, multipel skleros, som betyder "många förhårdnader".

Rent allmänt och vetenskapligt har man inga bevis för orsaken till MS, men jag tror själv att det är de syrabildande födoämnena som är huvudorsaken. Så mycket Coca Cola, kött och potatis och sås som vi stoppar i oss dag efter dag. Inte konstigt vi blir sjuka.

MS är vanligast i västvärlden och hos kvinnor

I Sverige har cirka 17 000-18 000 personer sjukdomen. Varje år insjuknar omkring 500 personer. Sjukdomen är vanligast hos befolkningen i Europa och Nordamerika, medan den är väldigt ovanlig i stora delar av Asien och Afrika.

De flesta som får den är kvinnor, mer än dubbelt så många. Oftast får man MS mellan 20 och 40 års ålder. De flesta är 30 år när sjukdomen börjar.

Efter 15 års sjukdom behöver ungefär hälften av alla med MS någon form av hjälpmedel för att kunna gå.

Oftast är det inte bara nerverna som påverkas av maten, utan mycket annat får stryk samtidigt.

Man kan samtidigt få nedsatt kontroll över urinblåsan, muskelstelhet, trötthet, humörsvängningar med depression, minnes. och tankestörningar, koordinationsstörningar och skakningar samt värk.

MS och mjälten

Mjälten behöver folat och vitamin B1/tiamin för att fungera optimalt. Mjälten är också viktig för att läka nerver. Utan fungerande mjälte får man problem med ögon, nerver, ryggrad. En puckelformad nacke, nedsatt syn och dimsyn samt lågt immunförsvar. Man är oftast lättirriterad och saknar tålamod.

Mjälten är också viktig för att bekämpa MS. I forskningsstudier brukar man säga att mjälten blir förstora på grund av MS. Jag vill säga att det är tvärtom. Mjälten orkar inte med och blir till slut inflammerad och då uppstår MS som ett resultat av nedsatt mjälte.

Vi måste alltså börja med mjälten och börja se över dess hälsa.

Mer om mjälten kan du läsa här och här och här.