tisdag 28 oktober 2014

Tillskott och dess biverkningar

Jag har länge tänkt att tillskott inte skadar, men har nu tänkt om. Tillskott skadar mycket mer än man tror. Dels är de syntetiska och verkar inte på exakt samma sätt som äkta och naturliga vitaminer och mineraler. Dels finns de redan i mat och om man då tar tillskott riskerar man att få överdos och dess skadliga bieffekter.

C-vitamin är en av dessa. Tidigare trodde jag att tillskott var bra, men sedan fick jag veta att man lätt kunde få bränd hud av dem och därför slutade jag ta dem. B6 är en annan som ger nervskador. E-vitamin är en tredje som ger hjärt- och kärlsjukdomar och eventuellt cancer.

Syntetiskt C-vitamin ger diarré och njursten.

Syntetiskt A-vitamin är giftigt. Det sätter igång en massa reaktioner i kroppen och ger illamående, yrsel, uppkastningar. Näsblod, håravfall, nedsatt aptit, irritation, huvudvärk, ömma armar och ben, röda missfärgningar av tandköttet.  Retinol (förstadiet till a-vitamin) bryter ned skelettet och leder till fosterskador.

D-vitamin ger illamående, sämre matlust, för mycket kalcium i blodet, förkalkning av vävnader i lungor, blodkärl och njurar (njursten). Njursvikt kan förekomma.

E-vitamin ger illamående, diarré och sämre koagulationsförmåga (speciellt om man inte tar tillräckligt med K-vitamin samtidigt). Den ökar också risken för cancer, i synnerhet prostatacancer.

B1 har inga kända biverkningar - än.
B2 har inga kända biverkning - än.
B3 - niacin ger hudrodnad, klåda, illamående. Den höjer blodsockernivån och minskar fettförbränningen och ökar risker för diabetes typ 2. Den leder övervikt och depression, ökad hjärtfrekvens, skador på ögonen, bukspottkörteln, levern och gallblåsan.
B5 - diarré
B6 - Nervskador, övervikt, sömnproblem
B7 - inga kända biverkningar - än
B9/Folsyra - Inga kända biverkningar - än
B12 - acne, hudutslag och allergier

Bäst att kolla i varje produkt som har tillsatta vitaminer och mineraler och sedan se om man får samma symptom som här. Bäst att vara försiktig i framtiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar