onsdag 15 oktober 2014

Svavel och selen

Precis som magnesium styr kalciumupptaget i kroppen finns det någonting som styr svavelupptaget i kroppen, nämligen selen.

När min man var hos tandläkaren för att ta bort amalgamfyllningar var han också tvungen att ta vitamintillskott med mycket selen i, för att inte få i sig kvicksilvret i kroppen.

Tyvärr har man inte forskat på detta inom medicin, däremot har tandvårdförbundet gjort det och menar på att marken måste berikas med selen för att svavelupptaget ska minska.

Selen

Selen ingår i 25 olika proteiner. Flertalet är viktiga enzymer. Dessa används för immunförsvaret och antioxidationen. Selen i svensk mat är alltför låg.

Tillgången av selen för kroppens funktioner beror av halten i jordbruksmarken och växternas upptag. Den största källan är vete. Halterna i stora delar av Europa, inklusive Sverige ger mindre än hälften av vad som behövs.

Studier på människor och djur visar att ett extra intag av 200 mikrogram/dag ger ett bra skydd mot olika sjukdomar.

vilka faktorer styr då upptaget i växterna?

Vittringen av berggrunden ger det största bidraget till jordarnas selenhalt. Växternas upptag beror på flera faktorer. Dels beror det på ph-värdet, fuktigheten, avdunstning från bladen det vill säga vattentransporten upp till bladen och närvaron av andra ämnen än selen i jorden.

Växterna kan inte skilja på selen och svavel och är marken svavelhaltig blir selenupptaget mindre genom konkurrensen.

En otillräcklig selentillförsel ger sjukdomar. I första hand använder kroppen selen för enzymer och proteiner so har en kortsiktig effekt för att klara överlevnad och reproduktion. Processer och organ, där brister först ger sig tillkänna senare i livet, prioriteras inte (McCann & Ames Faseb J.)

Vad är selen bra för?

Rekommenderat dagligt intag är 50 mikrogram.

Selen skyddar mot fria radikaler. Den är bra mot åldrandet och behövs för cellernas syreförsörjning. Det är bra för håret och naglarna, men även nervsysteet och ämnesomsättningen.

Selen används för att stärka immunförsvaret och motverka virus och inflammationer.

Selen är bra för levern, sköldkörtelfunktionen och spermaproduktionen.

Selen stoppar jäsningsprocessen i kroppen. Den är bra för att avgifta kroppen och skyddar mot gifter som kivcksilver och kadmium. Selen stimulerar dopamin och serotonin.

Eftersom vi äter selenfattig mat har de flesta brist på selen. Det yttrar sig som stela och ömma leder, lever- och cirkulationssjukdomar. Eksem och leverfläckar (oj, det har jag många), hudbesvär, allergier, astma, blodbrist (anemi), trötthet, depression och ångest.

Muskelsvaghet, åderförkalkning, grå starr, problem med urinblåsan, mage och tarm är också andra effekter av för lite selen i maten.

Selen bekämpar all form av fungus, svamp, mjäll, cancer, candida m.m.

Brist på selen kan skapa högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar.
Svår brist leder till Keshans sjukdom (en hjärtmuskelsjukdom som är vanlig i Kina) eller Kashin-Beckssjukdom (som är en typ av ledsjukdom/inflammation)

Raw food och selen

Selen finns i paranötter. 100 gram paranötter ger 1090 mikrogram selen. 100 gram gröna linser, kokta ger 36.8 mikrogram selen, nästan 70% av RDI. Fisk innehåller lika mycket selen per 100 gram för den som äter fisk. Snickers innehåller också 10 mikrogram selen förvånande nog (Det är kanske därför jag vill äta snickers så ofta). Pekannötter innehåller 10 mikrogram selen per 100 gram. Även pannkakor, fiskgratäng, fiskbullar, sockerkaka och lasagne innehåller 10 mikrogram selen.

45 mikrogram i 100 gram havre.
15 mikrogram i 100 gram ris.
10 mikrogram i 100 gram kokos
9 mikrogram i 100 gram svamp
4 mikrogram i 100 gram äpple, blåbär och körsbär
1 mikrogram i 100 gram banan, morot, broccoli och sallad
0,5 mikrogram i 100 gram alfalfafrön, melon, lök, blomkål, papaya, mango, apelsin, paprika, avokado, gurka, päron, hallon, squash, clementin.

Högst mängd selen finns i Brazilnuts per 100 gram. Och selen finns även i cashewnötter. Ska gå och köpa det nu tror jag.

Selen inom industrin

Selen används för att tillverka glas. Används även vid tillverkning av gummi.

Lagad mat

JAg ska nog fortsätta att äta ris och paella. Därtill turkisk linssoppa. Jag ska också göra kokos och dadelbollar oftare och kanske lägga i lite svamp i min sallad.