söndag 26 oktober 2014

Mandel, olivolja och kikärtor motverkar McDonaldsmat, bröstmjölkersättningens och fredagsmyschipsets härdade fetter och tillsatser

Kikärtor är fulla av alfatokoferol, eller som vi kallar den, E-vitamin. E-vitamin består egentligen av 8 delvitaminer men den vanligaste heter D-alfatokoferol.

Mandel motverkar McDonaldsmat

E-vitamin är en anti-oxidant. För en äldre person som gillar att äta härdat fett (godis, choklad och McDonaldsmat) är E-vitamin ett mirakel. Ta gärna därför och ät hummus med olivolja och en näve mandel eller cashewnötter innan McDonalds eller fredagsmyset eller helst istället för...

E-vitaminet skyddar nämligen fettet i kroppen från oxidation och därmed också blodkretsloppet och förkalkningar och blodproppar och minskar därmed risken för ensidig förlamning. Det vi helst vill slippa.

McDonaldsmaten sänker syrekoncentrationen i blodet. Kikärtornas E-vitamin höjer syrekoncentrationen i blodet, vilket är till nytta för alla celler. E-vitamin stärker kapillärväggarna. Det bildar nya blodkärl för att kringgå blockerade vener och artärer. Alltså en supervitamin.

Barn och McDonalds

Barn ska absolut inte äta på McDonalds. För en baby som håller på att lära sig krypa är E-vitamin a och o. Det förbättrar musklernas syreförsörjning. När babyn senare klättrar i träd och får sår, motverkar E-vitaminet ärrbildningar och har en läkande verkan på sår.

Läst för mycket på sistone eller sitter och nattugglar framför datorn?

Ät lite hummus på kvällen med olivolja eller rapsolja och morötter eller melon samt en näve mandel eller hasselnötter. E-vitaminet ökar effekten av A-vitaminet i melon och morötter och därmed också vårt immunförsvar och vår syn. E-vitamin skyddar också lungorna mot luftföroreningar. Bra för alla dataspelsnördar och stadsungar med andra ord.

Mat med E-vitamin

En unge på 6 månader kan ju knappast äta sötmandel. Däremot går det bra med avokado och kokosfett. En lite äldre unge kan äta gröna bladväxter, solrosfrön och sötmandel.E 307

E-nummer 307 är också alfa-tokoferol och används som anti-oxidationsmedel i livsmedel.

Något jag upptäckte var att E 307 används i färdigrätter, feta produkter t ex choklad och hör och häpna modersmjölksersättning. Eftersom den är syntetisk verkar det synnerligen katastrofalt. Vi ger våra barn tillskott i form av modersmjölkersättning av E-vitamin som ökar risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Även min gröt, SinLac Risgröt, som jag ger innehåller tillsatt E-vitamin. No, no, no more. (Läste också idag att Risgröt innehåller arsenik, eller att det fanns stora risker att den innehåller det, varför man rekommenderar att inte ge det så mycket.)

Barn behöver 3-7 mg E-vitamin medan ammande kvinnor behöver 11 mg.

Risk med Tillskott av E-vitamin

Under 2000-talet trodde man att E-vitamin skulle förhindra uppkomsten av kardiovaskulära sjukdomar och cancer, men studier visade motsatt resultat, d.v.s. att tillskott korrelerade med fler fall av hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Kikärtor visst, men mer?

E-vitamin finns i svenskodlade hasselnötter och exotiska mandlar. Den finns i svenskodlad raps och exotisk olivolja. Den finns i vetegroddar och svenskodlade solrosfrön. Den finns i rotfrukter, frukt och bär.

Huden

Har du fått problem med hyn efter lför mycket myskväll med chips och godis och McDonaldsmat?

Kikärtor är bra för huden. De gör huden elastisk och förebygger rynkor och skyddar huden mot UV-strålar. Den motverkar också leverfläckar. Kom precis på att jag själv har mängder av leverfläckar, men inte min son - inte än i alla fall. Så när man får sin första leverfläck kanske det är dags att dra i bromsarna och satsa på E-vitamin igen. E-vitamin är bra för de röda blodkropparna och motverkar inflammationer och infektioner.

E-vitamin är en dunderkur mot influensa och förkylningar. Tillsammans med morötter eller melon (A-vitamin) stärker den immunförsvaret rejält.

E-vitamin är bra för fertiliteten då det behövs för hormonet LH som påverkar produktionen av testosteron.

E-vitamin motverkar också diabetes typ 1, det vill säga den medfödda typen.

E-vitamin gör också blodet mer lättflytande, bra om man har trånga ådror.

100 g nötter ger hela dagsbehovet. Äter man 1 mango, 1 papaya och 4 katrinplommon varje dag får man också i sig hela dagsbehovet. 100 g hummus ger 1,3 mg E-vitamin. 100 g olivolja ger 145 % av RDI.

Något intressant att notera är att E-vitamin i Olivolja är 145% av RDI och att den också innehåller 69.3 % Vitamin K. Det måste betyda att E-vitamin är som paracetamol - antiinflammatorisk och blodförtunnande och Vitamin K är antidoten som koagulerar blodet. Olivolja har också ratio 81:7 Omega 6-omega 3. Det optimala enligt studier är 1:1. Undrar hur det ser ut med vanliga oliver!

E-vitamin utsöndras långsamt ur kroppen.

E-vitamin hjälper också till att motverka benskörhet (den stoppar avsöndring av kalcium). Den hjälper mot förstoppning. Den hjälper mot allergier t ex nötallergi. Den tar bort acne och minskar sår.

Min son har allergiska utslag i ansiktet och jag väntar på att det ska försvinna. Kanske kan lite hummus med tahine hjälpa honom!!

FRUKOST OCH LUNCH TILL 6-månaders baby

På morgonen ger jag lite gröt/välling bestående av banan, äpple och något mer t ex krossade linfrön eller spirulina eller bipollen. Det ger mängder med Vitamin C, kalium och kalcium, bra för hjärtat och skelettet.

Jag ger sedan hummus med tahini för att få i honom ännu mer mineraler bland annat E-vitamin men också 1/3 av dagsbehovet av folsyra, 1/10 av järnförrådet, 1/3 av selenförrådet och 1/10 av zinkförrådet. Hummus har en ratio på 1:10 av omega-6 och omega-3. Vad kan jag ge det till? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar