lördag 11 oktober 2014

Kalium - efter italiensk mat och godis

Kalium är ett måste för den som har ätit italiensk pizza, pasta eller annat gott eftersom all socker från dessa har rånat kaliumet, vilket påverkar hjärtat som nu rusar och pumpar för fullt. Känner man att det dunkar i ådrorna så är det kaliumbrist man har.

Kalium finns i mängder av råvaror. Frukt och grönsaker främst.

För att få i dig RDI på 2000mg behöver du äta en av dessa kategorier dagligen:


 1. fem bananer
 2. två  avokado
 3. tio äpplen 
 4. åtta koppar mullbär
 5. sex koppar svarta vinbär
 6. sex koppar körsbär
 7. två koppar dadlar
 8. tio koppar fikon
 9. sju koppar grapefrukt
 10. sju koppar vindruvor
 11. tre koppar färsk guava
 12. tusen oliver
 13. åtta apelsiner
 14. fem papaya
 15. tre granatäpplen
 16. tio koppar jordgubbar
 17. sju tomater
 18. sju skivor vattenmelon
Kalium behövs för vattenbalansen i celler och flöden i kroppen. Viktigt för hjärtfunktionen. Viktigt för att hålla musklerna mjuka och fina, för att skapa regelbundna hjärtslag. Om man har svårt för att somna och sova hela natten är det med stor sannolikhet kaliumbrist. Går man på toaletten ofta och har njursten och återkommande lungproblem som hosta etc är det också med stor sannolikhet kaliumbrist. 

Kalium verkar på cellnivå och i fråga om nervsignalöverföring. Den reglerar vatten-syrabalansen och vätskebalansen. I muskelvävnadernas cellvätska är kalium den viktigaste katjonen. För lite kalium i kroppen, vilket många har kallas för hypokalemi och för mycket är inte heller bra om man t ex tar i tablettform och det kallas för hyperkalemi.

Öl

Vissa livsmedel (som öl) kan bidra till en överkonsumtion av kaliumklorid, vilket skapar obalans mellan kalium och dess motpol natrium i kroppen. Denna obalans kan mötas med intag av natriumklorid (NaCl), alltså vanligt bordssalt. RDI är för kvinnor 3,1 g, män 3,5 g och för barn 0,8-2 g. 

Om vi intar för mycket kalium kan det leda till kammarflimmer och död. Om man känner muskelsvaghet och förlamning kan det vara tecken på hyperkalemi. Detta syns på EKG som arytmier, spetsiga T-vågor och flacka P-vågor. Man brukar behandla detta med att hjälpa bukspottskörtel och skicka ut extra insulin, ta bort vätska ur kroppen, balansera ph-värdet i kroppen med bikarbonat och med resonium. 

Resonium är en jonbytare som i utbyte mot kalciumkomplex binder kalium i magtarmkanalen och ges som pulver i t ex gröt eller som lavemang. 

Hypokalemi

Även vid för lite kalium i kroppen kan man få arytmier och hjärtflimmer eftersom många processer i kroppen är beroende av stabila halter av kaliumjoner i blodet. Bland annat överföringen av nervimpulser och den elektriska överföringen av impulser i hjärtat riskerar att drabbas. Kalium är alltså inget att leka med och bör varken överskridas eller intas för lite. Det bästa är alltså att istället för vitaminer ta ett par frukter varje dag och hålla sig till det. 

Hyperkalemi beror oftast på läkemedel

Den vanligaste orsaken till för mycket kalium i kroppen är läkemedel. Ofta är det en kombination av dehydrering, alltså för lite vätska i kroppen som ger minskat extracellulär volym. Vill man ta hand om sig ska man börja med njurar, binjurar och stötta dem eftersom de är med i utsöndringen av kalium och måste fungera optimalt. Fungerar inte de minskar utsöndringen av kalium. 

Gubbmagar kan bero på kaliumbrist
Lycka till!