fredag 14 mars 2014

Ulcerative Colitis eller konstant förstoppning och dess fixup-metoder (örter och bär)

Vad ska jag göra för att få ordning på min mage?

Det är permanent förstoppning och det beror på lymfsystemet och inte blodet. När man säger Chron's så är det det man pratar om och det innebär att kroppen brinner inifrån.

Mag-te som tar bort syra i kroppen.

Ta bort all slags protein, det vill säga nötter, bönor och sädesprodukter inklusive ris men även grönsaker.

Undvik citroner, apelsiner och grapefrukt just nu, men också andra syra-bildande frukter. Undvik också alla slags kålsorter som t ex brysselkål men även  svavelrika grönsaker.

Ät vindruvor

Ät små måltider och ofta

Ångade grönsaker med en lätt sallad är okej att äta på kvällen, men undvik all mat som har någon slags syra i sig.

Rena levern, gallan och bukspottskörteln

Hur jag renar bukspottskörteln

Bukspottkörteln spelar en viktig roll i matsmältningen och producerar matsmältningsenzymer liksom hormonet (aminosyrorna) insulin. Insulin är ansvarig för att kontrollera blodsockernivåerna. Bukspottkörteln fungerar både som en endokrin körtel och samtidigt som ett matsmältningsorgan. Därför kan det dra fördel av örter som stöttar båda dessa system.

Örter som sägs stödja körtelsystemet är mullein, goldenseal och lakritsrot. Örter som sägs stödja matsmältningen är cayennepeppar, kanel och cascada sagrada.

Många val för att rena bukspottkörteln

Juniperbär, uva ursi och capsicum är bland de bästa men också jordärtskocka, gynema, bilberry löv och suma, som reglerar blodsockernivåerna, samt cederbär som stimulerar bukspottkörteln.

Inflammerad bukspottkörtel

Pancreatitis, eller bukspottskörtelinflammation, eller annan skada på bukspottkörteln kan leda till diabetes. Den bästa medicinen är grönt te, basilika, indiska gooseberreis, grapefruktfrön och rhdiola, cat's claw och reishi svamp för att stärka immunförsvaret och minska på inflammationen.

Traditionella kinesisk medicin säger att lakrits, peony och ginsengrot förebygger inflammation i bukspottskörteln.

Diabetes

Eftersom bukspotsskörteln producerar insulin och reglerar blodsockernivåerna, spelar bukspottkörteln roll när man har diabetes. Fringe tree bark, söt sumach, nässlor, jambul, goat's rue, ingefär och vitlök alla har likartad effekt som vanlig medicin, enligt David Hoffman, författare till "The New Holistic Herbal". Örter mer hypoglycemic, blodsockersänkande, effekt också kan bota diabetes symptom. Bland de örter man tror hjälper är bugleweed, burdock, ginseng, nässlor och wormwood.

Det var en fasligt massa örter att välja på. Men det finns många alternativ med andra ord. De som ligger mig närmast just nu är väl lakritsroten, ingefära, ginseng och vitlök.

Vad jag ska äta annars verkar vara alla sorters alkaliska bär och frukt.

Vilka är dessa?

Bland frukter är det äpple, aprikoser, avokado, bananer, bär, cantaloupemelon, körsbär, vinbär, dadlar, fikon, vindruvor, grapefrukt, guavas, kumquats, citron, lime, mango, nektarier, oliver, apelsiner, papaya, passionsfrukt, persika, päron, persimmons, ananas, granatäpple, alla meloner, russin, sapotes, tamarind, tangerin och tomater.

Bland grönsakerna är det alfalfa, jordärtskockor, sparris, bambuskott, grönt, waxbönor, rödbetor, broccoli, kål, moröter, selleri, blomkål, kål, majs, gurka, dill, aubergine, endivesallad, vitlök, purjolök, sallad, svamp, okra, lök, ärtor, paprika, potatis, pumpa, rädisa, romansallad, rotfrukter, surkål, spenat, squash, vattenkrasse och yams.

Bland sädesslagen är det amaranth, quinoa, buckwheat och millet som är basbildande föda.

Eftersom jag rekommenderas att inte äta sädesslag alls, och inte grönsaker eller citrusfrukter, samt svavelrika grönsaker får jag väl plocka undan dem ett tag, tills magen läkts.

Förutom det är det intressant att se att bakpulver och havsvatten har ph på över 8, medan apelsinjuice och kaffe har ett ph på mellan 3-5, men stämmer det när man får i sig det i kroppen? Blir det basbildande i kroppen. Det får jag undersöka en annan gång.