fredag 14 mars 2014

Svavelrik föda - är det bra eller inte bra?

När man tittar in i ögat ser man närmast pupillen oftast gråa, gula och/eller bruna ringar runtom. Detta är svavel i tarmen.

Man brukar säga att svavel är bra för en. Vitlök och lök innehåller ju svavel.

De som säger att svavel är bra säger att svavlet i vitlöken och löken är bra för kroppens rening. Det sägs att den hjälper levern och njurarna att avgiftas. Men stämmer detta?

Anledningen till att man säger att svavelrik mat är bra är för att det finns i kål, vitkål, rödkål, grönkål och ägg och dessa är ju bra att äta? Eller?

Man brukar säga att svavel i form av fotbad från magnesiumsulfat (som också kallas för epsomsalt och bittersalt, vilket ofta används för att avgifta levern) är bra för de människor som har brist på magnesium och sulfat, vilket kroppen tydligen ska använda till sitt avgiftningssystem. Men finns det belägg för det?

Vad är svavel och sulfat egentligen och vilken funktion har den i kroppen? Vi får se vad som sägs om svavel i kroppen.

Svavel är den tredje mest vanliga mineralet i kroppen efter kalcium och fosfor. Det är sägs att det är ett viktigt mineral som man får genom proteiner, men det har gått 20 år sedan man uppdaterade RDI.

Vissa som forskar kring svavel och hur det fungerar i kroppen säger att mineralet kanske har underskattats, och att vi inte får tillräckligt av det. Men jag tvivlar starkt på det.

Svavlets viktigaste funktion

Nästan hälften av svavlet i kroppen finner man i musklerna, huden och skelettet. Svavlet krävs för proteiner att behålla sin form och dessa bestämmer den biologiska aktiviteten hos proteiner (som är aminosyror). Hår och naglar består av en tuff aminosyrekedja/protein som kallas keratin. Dessa är svavelrika. Vävnader innehåller proteiner/aminsyrekedjor med flexibla svavelbindningar, vilket ger strukturen flexibilitet. Med åldern, kommer dessa flexibla vävnader i kroppen att förlora sin elasticitet, vilket leder till rynkor, hårda muskler och smärtsamma käkar och knäskålar.

Man tror att det är brist på svavel som bidrar till dessa åldersrelaterade problem, men jag tvivlar starkt på det. Jag tror att svavel är orsaken till problemen.

Svavel sägs också behövas för att få enzymer att fungera normalt, vilket, om det fattas i kroppen, kommer att leda till mångtaliga hälsoproblem och metoboliska problem.

Svavel spelar en viktig roll i kroppens elektrontransportsystem, som del av en järn/svavelprotein i mitokondrierna, som är energifabriken i cellerna. Den hjälper också till att konvertera Vitamin-B1 och biotin, som behövs för att konvertera kolhydrater till energi.

Svavel syntetiserar viktiga metoboliska mellanstadier, som glutathione. Den hjälper till med insulinet. Insulinmolekylen består av två aminosyrekedjor som är förbundna med varandra genom svavelbroar.

Men de som säger att svavel är o r s a k e n till sjukdomar, vad har de för belägg?

Svavel finns i mjölk, ägg, kött, och alla proteinrika livsmedel, samt broccoli, kål, blomkål och andra kålsorter.