måndag 3 mars 2014

Hur lång tid tar det innan tarmens ludd läks efter man gått glutenfri?

Eftersom jag inte är diagnosticerad och jag har uteslutit laktos/mjölk mer eller mindre, så måste förstoppningen bero på gluten i kosten, eftersom jag äter "normalt" som alla andra, mycket frukt och grönt, nötter och dricker vatten.

Men jag har inte tålamod. Jag vill kunna äta gluten igen. Är det möjligt? Inte enligt experter, om jag har Celiac Disease.

Tarmens ludd

Tarmens ludd börjar att läka så fort man börjar en strikt glutefri diet. Läkningsprocessen tar dock tid.

Barn tenderar att läka snabbare än vuxna, så ett barn skulle ha normal antikroppsnivåer inom tre till sex månader på helt glutenfri kost.

Vuxna behöver upp till två år innan antikroppsnivåerna återgår till det normala.

Om man har Celiac och diagnosticeras i 50-årsåldern, är det sannolikt att det tar flera år att läka tarmen. Om man är gluten-intolerant tar det kortare till mellan 1½-2 år, även om man börjar må bättre inom ett par veckor. Det är också viktigt att få i sig näringsämnen och det är där Raw food kommer in och Vitamin D och B12. Järn, kalcium och andra näringsämnen behövs för att läka kroppen. Det är också viktigt att få bort parasiter, amöbor, bakterier eller jäst som ofta finns hos de med dåliga, långsamma eller förstörda tarmrörelser

Två tredjedelar av de med Celiac har återfått sin hälsa inom fem år

Så fort man börjar med en glutenfri kost kommer tarmluddet att läka, men flera studier har visat att din tunntarm kanske aldrig kommer att läka helt och hållet, även om du följer en väldigt strikt kost och inte fuskar. En studie som pulicerades 2010 tittade på tarmbiopsin hos 241 vuxna med Celiac. Mer än fyra av fem av dessa fick bättre symptom och hos dem flesta försvann alla symptom. Men efter två år visade biopsin trots det att bara en tredjedel hade tarmludd som läkts fullt ut. Efter fem år, var bara två tredjedelar av de vuxnas tarmludd läkt.

Människor som fuskade hade större risk att ha permanent skada, men även de som i n t e fuskade, men som hade hemska diarréer och viktförlust.

Intressant att nämna är också att fyra bland dessa som inte följde en helt strikt glutenfri kost trots det hade läkt tarmludd.

Orsaken till varför vissa återfår sin hälsa och tarmludd snabbare än andra är spekulationer och oklart. Man gissar på gömd gluten, gener, ålder eller på hur lång tid man utsatt sig för gluten innan diagnos. Det finns också bevis på att vuxna i länder utanför USA återfår sin hälsa snabbare och bättre vilket antagligen beror på "den amerikanska livsstilen".

Kan man läka sitt tarmludd på bara ett par dagar?

Att följa en glutenfri kost förbättrar och tar bort symptom, läker förstörd tarm och förhindrar andra problem. Förbättringar i tarmen kan börja redan inom ett par dagar med den nya dieten. Att läkas helt och hållet, det vill säga att återfå sitt tarmludd helt så att det kan absorbera näringsämnen från mat in i blodet tar längre tid som nämnts ovan. Barn tar cirka 3 till 6 månader på sig medan vuxna behöver minst 2 år.

Vad ska jag äta då?

Jag klarar inte av att gå förstoppad mer. Det tar på energin, krafterna och humöret.

Nummer ett på listan är färsk frukt, färska bär och grönsaker. Sedan frysta och torkade.
Därefter nötter och frön, potatis, ris och smör och olja samt vinäger. Har man tillgång till vildris och amarant eller hemp kan man äta det.
För de som har råd och vill kan man köpa de glutenfria versionerna av bröd, kex, knäckebröd, müsli och gröt.
För de som har tillgång och råd kan man ersätta mjöl med majsmjöl, amarant, durra, bovete, rismjöl, sojamjöl, tapioka, quinoa, polenta, sagogrynd, kokos, kikärtor och hirs.
Som laktostolerant kan man också vid vissa tillfällen  (betrakta alltid mjölk som godis) äta mjölkprodukter, yoghurt, keso och grädde eller som laktosintolerant de laktosfria versionerna.
Ägg.

Jag har dock bara tillgång till frukt, bär, grönsaker, nötter, potatis, ris, smör och olja samt ägg eftersom jag inte har några laktosfria versioner där jag bor just nu och glutenfria versioner är 10-100 x dyrare än vanliga alternativ.

Vi har inga färdiga köttbullar och äter sällan färsrätter. Vi har inte tillgång till billig soja eller sojaprodukter. Vi har inte heller tillgång till lakrits, däremot choklad och karameller och dessa anses vara glutenfria. Vi köper inte kolsyrade drycker eller juicer utan dricker vatten eller färskpressad apelsinjuice. Vi har inte tillgång till billig glass i synnerhet sorbet utan få betala nästan tre gånger så mycket som vanlig glass. Det finns heller inga frukostprodukter utan gluten, bara ett paket cornflakes och de är 4 gånger dyrare än vanliga flingor.

Mat som vi alltså måste tacka nej till är nu bröd, pasta, pizza, kex, knäckebröd, gröt, kakor, nudlar, couscous, ketchup, buljongtärningar och matvete.

Min son och jag går och drömmer om kanelbullar, nybakt bröd och rostat bröd med smör och marmelad. Vi drömmer om pizza, rulltårta och makaroner med ketchup. Vi är totalt förstörda. Vi var på glutenfri diet, men pengarna tog slut och alternativen alldeles för få. Därför gick vi tillbaka till gluten igen och vips, var magen förstörd igen. Pannkakorna är värst - då spyr min son.

Vad äter man på en glutenfri diet, när det finns så få alternativ?

Även när vi kommer till frukt och grönsaker är alternativen alldeles för få. Jag har skrivit om säsongsfrukter och det blir tjatigt i längden att bara dricka apelsinjuice och äta äpple. Grönsakssoppor, risrätter med potatis är också sådant som blir tråkigt i längden. Vi äter därför gärna mycket nötter, choklad och sesamfrön med honung för att få i oss "det söta". Vi köper sällan kolsyrade drycker eller köpejuicer. Ibland karameller. Men mycket nötter och choklad gör tarmen trött, eftersom det innehåller så mycket fett som min svårläkta tarm inte klarar av att hantera.

Vad ska vi äta?

Jag kan äta chips, popcorn och pommes frites!