tisdag 4 mars 2014

Fruktansvärd njurvärk på höger sida - vad gör jag för fel? [Svar längst ner: ätit gluten]Jag har skrivit om det tidigare men jag skriver det igen, eftersom mina njurar fortfarande har problem. Jag måste göra något åt det.

Hur fungerar njurarna för det första?

De filtrerar överskott och andra avfall och toxiner från kroppen. Exempel på vad de filtrerar är proteiner och Urinsyra när DNA bryts ned. Två avfallsprodukter i blodet kan mätas: Blodurinnitrogen och kreatinin. Detta visar bara hur väl njurarna filtrerar eller om de misslyckas med filtreringen, och hjälper inte oss att förstå varför njurarna inte filtrerar som de ska.

Njurarna reglerar blodtrycket, stimulerar produktionen av röda blodceller och underhåller kroppens kalciumnivåer. Den är också viktig för att hålla ph-balansen i kroppen konstant.

Kalcium och ph-balansen

Vi har två saker med gemensam nämnare, kalciumnivåerna och ph-balansen. Om kroppen är försurad (vilket den oftast är) kommer njurarna att få arbeta hårdare. Om nu tillståndet är graviditet kommer kroppen att få jobba dubbelt upp för att hålla sig i trim. Bebisen snor allt kalcium från kroppen och försurningen bryter ner kalciumet från ben och märg. Genom att tillföra kroppen kalcium kan man hjälpa till att balansera kroppens ph-värde. Kalcium finns bland annat i sesamfrön. Vilka mer källor finns?

3,5 kopp (90 mg) grönkål/sallad ger lika mycket kalcium som ett glas mjölk, utan att vara försurande vilket mjölken är.
En apelsin ger 60 mg kalcium. Äter man tio får man i sig 600 mg. Gravida bör få i sig minst 900 mg varje dag.
6 tsk sesamfrön ger 280 mg kalcium, lika mycket som ett glas mjölk.
6 tsk mandel ger 80 mg kalcium.
2 torkade fikon ger 55 mg kalcium.
Sallader och broccoli har mellan 150-400 mg kalcium per kopp.
6 tsk solrosfrön ger 50 mg kalcium.

Kanske jag ska börja där och se till att få i mig tillräckligt med naturliga kalciumkällor? Vi får prova så får vi se!

Kalciumstenar i njurarna och magnesium

För att förhindra kalciumstenar i njurarna måste man äta magnesiumrik mat på ca 200 mg. Det finns i avokado, bananer, torkad frukt och mörk choklad.
Jag har inte ätit något av detta på över en vecka, kanske det är därför jag har ont? Jag har inte heller ätit sesamfrön eller pistaschnötter. Jag har också börjat gå på toaletten oftare.

Mitt hjärta har också börjat att rusa.

Blodtrycket hjälper njurarna och detta hjälper man genom kaliumrik mat. Bakad potatis, torkade aprikoser och avokado är kaliumrika.
Jag har varit väldigt potatissugen dessa dagar och äter i princip bara potatis. Q10 finns i apelsiner som jag ätit mindre av.

Kalium och njurarna

Om man har hyperkalemia, det vill säga för mycket kalium i blodet kan det leda till problem. Kroppen behöver kalium för att hjälpa hjärtat och musklerna att arbeta normalt. För mycket kalium i blodet kan leda till farliga förändringar i hjärtrytmen.

Högt kaliumvärde i blodet kan komma av att njurarna inte fungerar normalt, det vill säga, de kan inte ta bort kalium från kroppen vilket de måste göra om kroppens celler utsöndrar för mycket kalium.


Varför skulle kroppens celler behöva utsöndra mer kalium?

För att reparera kroppen och hålla den i balans. Problemet kommer när njurarna inte kan ta bort överskottet av kaliumet.

Njurarna hjälper till att balansera kaliumet i kroppen. Om njurarna inte kan filtrera överskottet av kalium i blodet eller ta bort det får man hyperkalemia.
Ett hormon som kallas för aldosteron berättar för njurarna när de måste ta bort kalium och natrium ur kroppen. Sjukdomar som minskar produktionen av detta aldesteron, t ex Addison's sjukdom kan leda till högt kalium i blodet.

(Addison's sjukdom innebär att produktionen av kortisol och aldosteron i binjurebarken är nedsatt, pga trötta binjurar. Addison's symptom är trötthet, muskelsvaghet, viktnedgång och uttalat saltbegär samt gråbrun hudpigmentering. Därtill ofta lågt blodtryck, att det svartnar när man reser sig (blodtrycksfall) och illamående, kräkningar och kanske till och med chocktillstånd).

Man måste alltså stärka binjurarna och se till att de fungerar optimalt igen. Hur gör man det?

Kosten

För mycket kalium i kosten kan leda till ökade nivåer i blodet. Salt innehåller höga mängder av kalium. Mat som meloner, apelsinjuice och bananer är rika på kalium också, men inte alls i samma mängder. För mycket salt är farligt, för mycket frukt är bra.

Varför vill kroppen utsöndra mer kalium?

Utsöndrandet av kalium kan komma från flera orsaker. Det kan vara i samband med att röda blodceller bryts ned (hemolysis), att musklerna bryts ned (rhabdomyolysis), brännskador, traum eller vävnadsskador och okontrollerad diabetes. Kalium är alltså egentligen inte farligt, utan vill hjälpa kroppen att läkas.

Hormonstörningar, lupus, njurproblem och njursjukdomar påverkar njurarnas förmåga att ta bort kalium från kroppen.

Själva kaliummängden i kroppen är alltså inte farligt, så länge som njurar och binjurar fungerar som de ska, men om dessa på något sätt inte riktigt fungerar, så blir det problem med hjärtrytmen.

Mediciner

Vissa mediciner kan göra det svårt för njurar att ta bort kalium från kroppen. Antibiotika är den vanligaste medicinen, antifungul, svampmediciner, blodtrycksmediciner, blodförtunnande mediciner och kaliumtabletter (vitamintabletter).

Symptom på hyperkalemia

För mycket kalium gör att hjärtrytmen blir oregelbunden. Hjärtat slår långsammare och man får långsammare puls. Man känner sig väldigt svag.

Kalium hjälper njurarna (genom att reglera blodtrycket som stöttar njurarna)

Detta ger mig fortfarande inte svar på njurproblemet. Jag har bara fått svar på att njurarna inte kan filtrera kalium, och att för mycket kalium är farligt för hjärtat.

Så vad måste jag göra för att njurarna ska börja filtrera bra igen? Rätt blodtryck hjälper njurarna det vet vi och att man reglerar blodtrycken genom kaliumrik mat. Bakad potatis, torkade aprikoser och avokado är kaliumrika, så att ta bort kalium är inte svaret.

Vi måste alltså på något sätt få reda på vad som är problemet med njurarna och varför de inte riktigt fungerar som de ska samt hur man stöttar och läkar njurarna.

Graviditet och njurproblem

Förändringar under graviditeten kan innebära vissa problem bland annat njursjukdomar. Preeclampsia som är högt blodtryck under graviditeten och svåra urinvägsinfektioner kan vara tecken på njursjukdom under graviditet. Kvinnor som har njurproblem innan graviditeten har ofta det under graviditeten med. Att göra undersökningar och reglera blodtrycket är a och o för att hjälpa njurarna.

Höga nivåer av kreatin i urinen

Ett tecken på njursjukdom under graviditeten är höga nivåer av kreatinin i urinen. Kreatin är en aminosyra som är viktigt för musklerna. När denna syran bryts ner i njurarna blir den kreatinin. Normal kreatininutsöndring från njurarna är mellan 500 upp till 2 000 mg, beroende på ålder och BMI. Under graviditeten filtreras mer blod genom njurarna, vilket gör att de får arbeta hårdare. Detta gör att blodkärlens genomtränglighet i njurarna, som filtrerar "avfallen" skapar högre nivåer av kreatinin i urinen, som är ett tecken på njursjukdom.
Kreatin

Kreatin är en aminosyra som finns i muskler. Den omvandlar lagrad energi till rörelseenergi. Kroppen kan själv bilda 1-2 gram varje genom maten man intar och ämnesomsättningen. Väger man 70 kilo har man i princip 120 gram kreatin i musklerna. All överskott av kreatin omvandlas som sagt till kreatinin som utsöndras via njurarna. Kreatin finns i livsmedel från djurriket.

Kreatin hjälper till att hålla kvar glykogen i musklerna, vilket hjälper till att hålla borta trötthet och skapar mer energi, vilket hjälper dig när du anstränger dig fysiskt.

Eftersom jag sällan äter animaliska produkter (förutom lite ägg, tonfisk och pyttelite kyckling då och då) så kan det inte vara kreatinet som är problemet.

Högt blodtryck

Kvinnor som utvecklar högt blodtryck, eller preeclampsia, under graviditeten bör kolla sina njurar. Högt blodtryck förstör kroppens kärlsystem, inkluderat blodkärlen i njurarna. Detta gör att njurarna slutar att fungera normalt och att det håller tillbaka mer vätska, som leder till högre blodtryck. Risken att utveckla högt blodtryck under graviditeten är högre hos kvinnor som är feta, och som har haft det i släkten eller hos de som har tvillingar.

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion under graviditeten kan vara ett tecken på njursjukdom och påverkar mycket värre än normalt. Det kan orsaka njurproblem och leda till för tidig födsel eller låg vikt hos barnet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GLUTEN och NJURPROBLEM

Vilket förhållande har glutenintolerans och njurvärk och njurproblem?.

Jag läste dessa inlägg om människor som också känt av njurproblem men som lyckats lösa det genom att äta glutenfritt.

Oftast förknippar man njurproblem med hjärtsjukdomar och diabetes. Många av dessa är instruerade att äta en kost med mycket fullkorn och lite protein. Denna kombination är dödlig för de med glutenintolerans som påverkat njurarna.

Dåligt näringsupptag på grund av att gluten förstört tarmluddet är ofta orsaken till njurproblemen.

Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom. Normalt skyddar immunförsvaret från sjukdomar, men om man inte tål gluten kommer kroppens immunförsvar att attackera organen och tro att dessa är invaderare. Om man då äter gluten kommer kroppen att attackera tunntarmen och orsaka inflammation och förstöra den. Detta påverkar kroppens förmåga att absorbera näringsämnen, vilket leder till dåligt näringsupptag. Glutenintolerans kan vara genetiskt betingad och ofta triggas den igång av stressfaktorer som graviditet, kirurgi, virusinfektioner eller stark känslomässig stress. Glutenintolerans är också obehandlingsbar, men man klarar av det om man inte äter mat som innehåller gluten.

Njurarna

Förutom att gluten påverkar matsmältningen kan den också orsaka njurproblem. Immunoglobulin A eller IgA byggs då upp i njurarna och förhindrar de att filtrera bort elektrolyter och vatten från blodet. Det kan också orsaka att kroppen spiller protein och blod i urinen, höjer blodtrycket och orsakar svullnad i fötter och händer. Om man utsätter kroppen under lång tid för gluten och man inte tål det kan IgA vara orsaken till njurproblemen. IgA kan inte botas, men man kan sänka förloppet med medicin. Att undvika matallergier, som gluten, hjälper också.

Där är orsaken.

Jag har ätit mängder av bröd, makaroner och diverse croissant en hel vecka efter att inte ha ätit på länge. Det är antagligen därför min högernjure gör så ont. Jag har slutat att äta det nu, men hur lång tid tar det innan njurarna läks igen? Jag hoppas innerligt att det går fort!