tisdag 18 februari 2014

Vilket samband har tonsiller, halsfluss, njurar, lymfsystemet, dadlar och äpplen?

Halsfluss är en halsinfektion som drabbar tonsillerna. Tonsiller är två massor av lymfa som finns på var sin sida av halsen. Dessa förhindrar andningorganen från att infekteras. Tonsiller kan bli infekterade med svullna tonsiller, sårig hals, halsont, kliande, örognvärk, feber och skakningar av köld.

Dessa problem gör att det är svårt att äta och dricka.

Kalla drycker, syra från mat (bröd, ris, potatis, kött, mjölk, vitt socker), kyla, feber och bakterier är vanliga orsaker för halsinfektioner.

Citronfrukter ökar halsont och kliandet men de hjälper en att bota halsinfektionen. Drick varmt vatten och ät gärna honung. Citron och honung dödar bakterierna och minskar på irritationen i halsen.

Att dricka mycket vatten hjälper en också att öka på läkeprocessen. Varmt vatten dödar bakterier och ser en lenande effekt på halsen. Ingefära, svartpeppar och lime är tre bra ingredienser som hjälper till att läka halsen.

Lymfsystemet

Eftersom halsfluss beror på lymfsystemet som är överbelastad behöver vi hittat något sätt att rena lymfsystemet vilket då tar bort halsflussen.


  1. Andas djupt. Våra kroppar har tre gånger mer lymfa än blod, men inget organ som pumpar runt det. Ditt lymfsystem är beroende av djupandning för att hjälpa det att transportera toxiner in i blodet innan de avgiftas i levern. Så andas in syre och andas ut toxiner. Se till att sova ordentligt på natten mellan 3.00-5.00 då andningsorganen arbetar som kraftigast. Oftast vaknar man den här tiden om man har problem med halsfluss och hals. 
  2. Rör på dig. Träning hjälper lymfsystemet att flöda ordentligt. Är man sjuk i adrenal fatigue och inte orkar stressa sina binjurar räcker det med fem minuter i början. Men om man är relativt frisk är studsmattor utmärkta redskap, promenader, yoga eller pilates. 
  3. Drick massor av vatten. Utan tillräckligt med vatten (eller färskpressade juicer som innehåller mycket vatten) kan inte lymfan röra sig runt ordentligt. Genom att dricka renat vatten med tillsatta hela frukter, t ex citron, får man lättare i sig den stora mängd vatten som lymfan behöver för att återställa sig. 
  4. Juicer som man köper är bara död och socker, men färskpressade juicer är levande och stärker energin i kroppen. Drick mycket färskpressade juicer, bär och fruktjuicer är bäst, sedan grönsaksjuicer. 
  5. Ät råa frukter på tom magen. Enzymerna och mycket annat i frukterna är kraftfulla lymfrenare. Ät frukt och bär på tom mage för god matsmältning och för att maximera lymfreningsfördelarna. De flesta frukterna är nedbrutna inom 30 minuter och gör snabbt att du mår bättre. 
Så om jag äter mer dadlar och färska äpplen hjälper jag med andra ord mitt lymfsystem att röra på sig. Dadlarna är rika på många antioxidanter, men hjälper en också att dricka mer då man ofta blir törstig. 

Vad har halsfluss och njurar för samband?

En mamma dog när hon fick behandling med penicillin mot halsfluss. Hennes njurar orkade inte med antibiotikan. 

Halsfluss kan påverka njurarna, hjärtat och öronen om den inte behandlas. Men njurarna är redan hårt överbelastade av att rena kroppens lymfa och klarar inte av antibiotika. De behöver något annat. Vad? 

Njurarna

För att hjälpa njurarna att hålla sig starka är det viktigt att minska på mängden mat man intar och öka flödet istället. Att dricka endast vatten under tre dagar, inklusive frukt- och bärjuicer (färskpressade), stärker inte bara njurarna men också lymfsystemet. Kalium och elektrolytförlust hjälps bäst (inte genom att äta croissant) genom att äta varm soppa på rödbetor, morötter, lök, vitlök, selleri och mörka bladgrönsaker. Att äta melon stärker också njurarna. De är vattenrika och fyllda av näring. 

Formula mot halsfluss

Så nu har vi fått en formula för att övervinna halsflussen - vi ska dricka mycket vatten (inklusive varma teer och frukt- och bärjucier), andas djupt och röra på oss så mycket vi kan. Detta håller oss friska dag ut och dag in, inchallah. Se till att hålla kroppen varm genom bastubad, rörelse, täcken, kläder och varma drycker och soppor.