fredag 14 februari 2014

Trötthet, inre organ, sömncykeln och TCM

Jag undrar vad det betyder när man blir trött en viss tid om dagen och vad det betyder när man vaknar ett visst klockslag varje natt eller dag.

Min sömncykel ser just nu ut så här med långa sömnperioder på dagarna och vakna uppenätter:

Vaken 16.30 pm-05.00 am
Sover 5-6.30 am
Vaken 6.30-9.30 am
Sover 9.30-16.30 pm

Vad är länken mellan sömn och trötthet?

Varje organ har sin tid under dygnet då det är som mest aktiv eller ökar aktiviteten i sitt organ (för att renas och detoxifieras). I traditionell kinesisk medicin (TCM) brukar man använda sig av en "klocka" för att visa tiderna på dagen när varje organs system är som mest aktiv. Baserat på denna klocka kan man sedan förstå varför man sover eller vaken vissa tider på dygnet respektive vaknar upp på natten eller dagen en viss tid. (Parentes är hur jag mår just nu med mina konstiga sömnperioder). Målet är att förändra min sömncykel så att jag stärker min hälsa optimalt.

1am-3am - levern (då är jag vaken)
3am-5am - lungor (vaken)
5am-7am - tjocktarmen (sover/jättetrött)
7 am-9 am - magen (vaken/vaknar - men kan sova mera)
9 am - 11 am - mjälte och pancreas (mååååste sova - jättedåsig)
11 am - 1 pm - hjärta och psyke (sover/trött)
1 pm - 3 pm - tunntarmen (sover)
3 pm - 5 pm - urinblåsor (vaken/vaknar ibland)
5 pm - 7 pm njurar (och binjurar) (vaken och jättepigg, svårt att sova)
7 pm - 9 pm - Hjärtsäcken (mycket vaken, lugn och aktiv fysiskt och psykiskt)
9 pm - 11 pm - Tunntarm, tjocktarm och urinblåsa (relaterat till metabolismen) jättepigg
11 pm - 1 am - gallblåsan (varken vill eller kan sova nu)

Den mest ideella tiden för sömn är från 9 på kvällen till 11 på kvällen. Det är den tiden då kroppens energi cirkulerar kring tunntarmen, tjocktarmen och urinblåsan men även organfunktionerna i bröst, magen och könsorgan. Denna tid sprids syre och blod till resten av kroppen. Mat omvandlas lätt, metaboliseras, till näringsämnen för kroppen. Vatten tas upp i kroppen och tar hand om "avfall" från systemet. Därför är det otroligt viktigt att sova mellan 9 och 11 på kvällen. Kanske ska jag lägga mina ungar den här tiden varje kväll? Jag kämpar varje dag för att lyckas med det men det slutar ändå med att vi alla sover halv elva och jag oftast mycket senare (ända fram till fem-tiden på morgonen då jag inte orkar vara vaken längre). Mer om det i slutet av detta inlägg.

Energi cirkulerar genom olika organsystem varannan timme. Det finns 12 energicykler. Från 11 på kvällen till 3 på morgonen cirkulerar energi genom gallblåsan och levern. Dessa organ reglerar matsmältningen och när ligament, käkar och sinews (connective tissues). Dessa reglerar också humör och sömn, stödjer benhälsan och reglerar mens och reproduktivitet. De är viktiga för strategisk planeringsförmåga och visioner. Att sova bra under den här tiden hjälper till med att häva migrän, fibromyalgi, depression, oro, IBS, PMS, infertilitet, fibroids i bröst och livmoder och sura uppstötningar (Esophageal reflux).

Jag har problem med allt detta. Jag sover inte heller mellan 11 och 3 på natten utan det är den "bästa" tiden för mig att vara vaken. Kanske mina dåliga sömnvanor bidrar till att jag inte läks ordentligt och kanske kan jag hjälpa min lever och min gallblåsa på något sätt för att jag ska kunna somna lättare den här tiden?

3 på natten till 5 på morgonen.

Från 3 am till 5 am cirkulerar energi genom lungorna. Därför är det också viktigt att sova den här tiden. Lungorna är ansvariga för andning och syreomsättning i kroppen. De reglerar vattenmetabolismen och är förknippade med tjocktarmen. Lungenergin gör människor fysiskt starka och väldigt mottagliga för sorg och ledsamhet. För människor med andningsproblem, allergi, förlust och sorg, hudproblem och ständiga kisspauser samt onormala tarmrörelser är det viktigt att få en god sömn den här tiden.

Jag själv sover ibland mellan 3 och 5, men senaste tiden har jag varit vaken den här tiden. Kanske jag bidrar till mina hudproblem genom att inte sova den här tiden? Vad kan jag göra för att stärka mina lungor? Kanske röra på mig mera? Det gör jag redan, fast det är svårt med adrenal glands fatigue.

Hur länge ska jag sova?

Hur mycket sömn som behövs beror på vår ålder. Nyfödda behöver 14-15 timmars sömn, småbarn 12-14 timmar, skolbarn mellan 10-11 timmar, vuxna mellan 7 och 9 timmars sömn. (Kan det bero på vattennivån i kroppen som sjunker med åldern, pga felaktig kost? Barn har 90 % vatten i kroppen medan vuxna har ca 60-70% och riktigt gamla ännu mindre)

Människor som har kroniska sömnproblem, pga dålig sömnkvalitet, gravida kvinnor etc, behöver mer sömn. Äldre människor kanske har korta sömnpauser under natt och dag (precis som jag har nu). I allmänhet lever människor kortare om de sover mindre än sex timmar och mer än nio timmar.

forskning har länge fokuserat på vad som händer när man inte sovit på 48-96 timmar. Symptomen är då trötthet, hårbortfall, irritabilitet, överaktivitet och till och med psykosis. Nu fokuserar man på vad som händer då man sover mindre än sex timmar per natt. Några människor tenderar att bli hyperaktiva och rastlösa under dagen, andra trötta och sömniga. Men vad förlorar de i längden?

Bästa tiden för sömn

De flesta "experter" säger att vi ska gå till sängs samma tid och gå upp samma tid, det är det bästa för hälsan, men få forskare har studerat bästa tiden för att gå till sängs.

Dr. Chritian Gulleminault från Stanford Universitet har fört en förstudie på åtta män som tillbringat en vecka i ett sömnlaboratorium. Hans undersökning har visat hur de beter sig och hur de fungerar genom att simulera körning och minnestester och tester för att hålla sig vaken. De tilläts sova åtta och en halv timma under två nätter och bara fyra timmar under ytterligare sju nätter.

En grupp sov från 10:30 pm till 2:30 am under sju nätter. Den andra gruppen från 2:15 am till 6:15 am. Alla blev påverkade av sömnbristen. Resultaten från vakfullhetstesterna som togs dagen efter åtta och en halv timmes sömn skiljde sig starkt från resultaten från den sista dagen av de sju då de bara sovit fyra timmar.

Men resultaten skilde sig också mellan de två grupperna. De som somnat tidigt hade bättre resultat på vakenhetstesterna än de som sovit sent på natten. De som sov mellan halv elva och halv tre hade också bättre sömnkvalitet.

Sömn vid olika tider producerar alltså olika resultat.

11 pm - 1 am på natten. Gallblåsan blir extra aktiv (försöker rena sig själv extra mycket)

1 am till 3 am på natten. Levern blir aktiv (och försöker reparera sig själv)

Om man inte sover bra den här tiden har levern svårt för att rena sig själv och reparera. Om du vaknar runt halv ett, ett beror det på att de känner av att levern är aktiv. Det är då rekommenderat att man renar levern och stärker den så att man slipper vakna upp på natten.

3 am - 5 am på morgonen : När lungorna är som mest aktiva att göra sig av med toxiner och annat (det är väl därför man luktar så illa i munnen om morgonen?!)

Denna tid brukar de flesta sova djupt, vilket behövs för att öka kroppens flöde. Denna tid byts kroppens vitala energier i kroppen och blodets med, från att vara lugna till att bli aktiva och kräver väldigt djup sömn för att renas ordentligt. För äldre människor som inte har så gott hjärta är det bättre att inte gå upp tidigt på morgonen eller att arbeta, utan att gå upp lite långsammare och senare än andra. Tidiga arbetsmorgnar är inte att rekommendera alltså.

5 am till 7 am på morgonen: När tjocktarmen är som mest aktiv

De flesta vaknar denna tiden då tjocktarmsfunktionen sätter igång och renar sitt inre. Denna tid är det extra bra att gå på toaletten och tömma sitt innehåll. Om man är förstoppad eller har svårt för att få ut någonting är det rekommenderat att hålla andan instället för att "ta i med hårdhandskarna". Vi kan alltså vara vakna den här tiden - det är bra att röra på sig, be och sätta igång morgonen redan klockan fem. Tyvärr är det många med felaktig kost (mjöl och mjölk och annat) som känner sig så trötta att de måste sova den här tiden, men om man vill bryta vanor ska man gå över till Raw food och näringsrik, tjocktarmsmat och börja sätta fart på lymfsystemet redan klockan fem på morgonen. Om lungorna är starka (tack vare god sömn och god andningsförmåga) hjälper de till att stärka tjocktarmen.

7 am - 9 am på morgonen :När magen är som aktivast

Jag har oftast ingen aptit den här tiden men har tvingat mig upp varje morgon för att få iväg barnen till skolan. Denna period är magens period. Magproblem innebär också att man ofta har värk i knän. Att äta frukost denna period hjälper till att stärka oss med näringsämnen i våra kroppar. Kroppens energinivåer är som störst den här tiden och att inta frukost nu är det bästa för en bra matsmältning (om man äter Raw food och frukt vill säga). Även en stor frukost den här tiden kommer inte att leda till viktökning, eftersom mjälte och magen är som mest aktiv och metaboliserar allt snabbt och effektiv. Metabolismen är också otroligt stark den här tiden.

9 am till 11 am: Mjälten är extra aktiv

Mjälten är nyckelingrediensen i att hjälpa matsmältningen eftersom frukost som intas denna period får hjälp av matsmältningsprocessen som är extra aktiv. Vår mage är som en kastrull; när vi äter går maten in i magen sedan behövs eld för "koka" maten i magen, och elden motsvaras av mjälten i kroppen. Matsmältningen beror på hur långsamt mjälten "kokar" maten i magen.

Om mjälten inte fungerar optimalt kommer andra organ att lida och du kan lätt få diabetes m.m. Om man börjar förlora vikt eller blir för smal, eller om saliv börjar öka okontrollerbart, eller om musklerna börjar bli hårda och man börjar gå upp i vikt beror det på att mjälten inte riktigt fungerar som den ska.

Jag har själv anemi och jag har övervikt. Min matsmältning är urusel och långsam och jag blir lätt och snabbt trött mellan nio och elva. Vad behöver jag göra för att stärka mjälten?

Mjälten mår bäst av att inte behöva bryta ner svårnedbrytbara ämnen som protein, kolhydrater och fett. Den bästa maten som inte behöver brytas ner är frukt och bär.

11 am - 1.00 pm på förmiddagen, lunch. Hjärtat

Att sova under den här tiden är väldigt viktigt. Att sova vid 11 och vila efter lunch, även om det handlar om en kort paus med ögonen slutna, kommer att gynna kroppen och hälsan. Förbli så lugn som möjligt den här perioden och allra helst, ta en siesta.

1.00 pm - 3.00 pm på eftermiddagen. Tunntarmen är extra aktiv

Mellan 1 och 3 på eftermiddagen är tunntarmen extra aktiv. Tunntarmens ansvar är att absorbera näringsämnen (efter matsmältningen). Dess förmåga att absorbera näringsämnen från mat som blivit nedbrutna av mjälten och magen, är som bäst den här perioden då den distribuerar näringsämnen till resten av organen. Att äta en god lunch, full av näringsrika ingredienser är rekommenderat, helst frukt och bär.

Hjärtat och tunntarmen är nära kopplade till varandra, precis som "tänkande och handlande" är det. När den ena har problem får den andre det också. Hjärtproblemen är ofta sammanlänkade med tunntarmsproblem. Detta brukar västerländska läkare ha svårt för att förstå. Men om man observerar människor märker man att vissa patienter som känner att bröstet knyts ihop och hjärtat börjar slå extra runt två-tiden på eftermiddagen ofta inte visar någonting fel på hjärtat på sjukhuset. Anledningen till detta är att det inte beror på hjärtat utan på tunntarmen som kickats igång extra mycket pga inre innehåll som behöver renas eller tas om hand.

Hur kan man stärka tunntarmen?

3 pm - 5 pm på eftermiddagen: Urinblåsan

Denna period på eftermiddagen är urinblåsans tid. Urinblåsans kanaler börjar från fotens baksida och leder till baksidan av vaderna och sedan till mitten av den båda sidorna på ryggraden och sedan upp till hjärnan, som är en lång och bred passage av vital energi som flödar igenom.

Om man klagar på att vaderna gör ont kan det vara problem med urinblåsorna och dess kanaler. Detta innebär ofta att man saknar vital energi som motiverar hela kroppen. När man har ont i bakhuvudet, har dåligt minne kan det också bero på att urinblåsorna inte fungerar som de ska, då de inte kan förse övre delen av kroppen med blod så att näringsämnen kommer dit, vilket leder till dåligt minne. Om man känner sig extra trött denna period beror det på urinblåsorna och dess kanaler.

Vad kan man göra för att stärka urinblåsan?

5 pm till 7 pm på eftermiddagen : Njurarna (och binjurarna)

Denna period är njurarnas period. Då är de som extra aktiva att se över sitt organ och städa det. Njursystemet är det största förrådet för vital energi som hjälper till att reparera skadade celler och förnya kroppen. Man kan likna det vid att man sparar alla sina pengar i njurarna, och att man sedan köper vad man behöver. Om man har problem med cellerna kommer njurarna med sin energi, sina "pengar", för att förnya dem. Vital energi i njurar är den viktigaste kraften i kroppen. När man när och reglerar sin energi kommer den att stärka allting i kroppen. Om det saknas röda blodceller i kroppen är det njurarna som kommer för att möta upp dess behov av det.

Njurarna är som en frisk vårfläkt. När många blir gamla börjar njursystemet att ses över extra mycket eftersom det ofta blir problem här. Detta eftersom man känner att ens livskraft börjar avta. Hur väl njurarna fungerar beror på hur stark en matsmältningssystem är. Om njurarna inte fungerar optimalt spelar det ingen roll hur mycket näring man intar.

Enligt TCM filosofi kan man säga att välnärda och optimalt fungerande njurar berättar hur stora och starka ens ambitioner är. En äldre person har inte höga eller djupa amibitioner för nya och svåra affärsdealar på grund av deras njursystem (låg vital energi) medan en yngre person (som är frisk) med ett starkt njursystem (hög vital energi), kommer att ha höga, eller djupa ambitioner för en tuff och ny affärsvärld. Om du vill göra storartade saker i livet, börja med att skydda och nära njurssystemet, vilket betyder att bygga en bättre vital energi i din kropp.

7 pm - 9 pm på kvällen : Pericardium (Hjärtsäck runt hjärtat, fylld med vätska)

Denna period, mellan 7 och 9 på kvällen är hjärtsäcken runt hjärtat som aktivast. Den är roten till de stora kärlen och dess syfte är att skydda hjärtmusklernas normala aktiviteter. Människor bör börja förbereda sig för att sova den här tiden eller komma in i lätt sömn denna perioden. Hjärtat tar inte emot några dåliga partiklar från kroppen, så vad tar hand om det? Det är pericardium, hjärtsäcken som göra det.

När människor börjar märka att deras hjärta ger dem problem brukar de dra slutsatsen att det är problem med hjärtsäcken. När du plötsligt känner att hjärtat börjar slå snbbare, betyder det att hjärtsäcken tagit emot onormala nivåer av någonting. Först verkar det som hjärtat slår lite snabbare, men det kan bli värre om man inte tar hand om den. För att ta väl hand om hjärtat och hjärtsäcken behöver vi ta hand om andra organ först; hjärta, lever, mjälte, lungor och njurar och sedan tunntarm, galla, magen, tjocktarm, urinblåsa och urinblåsan, tjocktarmen och tunntarmen. Under den här tiden på kvällen, innan du somnar klockan nio, gör någonting roligt, läs en bok, eller prata med din make/maka. Ha lite kul, det gillar hjärtsäcken.

9 pm - 11 pm : Urinblåsa, tjocktarm och tunntarm

Denna period pågår mellan 9 och 11 på kvällen. Vi behöver vila denna perioden för att tillåta våra inre organ att renas. Urinblåsan, tjocktarmen och tunntarmen var extra aktiva under dagen under vissa perioden, nu är den aktiva igen, men vill att vi ska sova istället för att vara vakna, så att de göra andra utrensningar.

Vi ska alltså sova dessa perioder:

9 pm - 5 am på natten samt mellan 11 am på förmiddagen till 1 pm på eftermiddagen. Det blir totalt mellan åtta och tio timmar beroende på om man tar siesta eller inte och hur lång tid den varar. Optimal sömn för vuxna var mellan sju och nio timmar totalt.

Vi ska vara vakna mellan 5.00 på morgonen till 11.00 på förmiddagen och sedan mellan 13.00 på eftermiddagen till slummern börjar vid 19.00 och sömnperioden vid 21.00. Att lägga sig redan halv åtta, åtta och ha lite kul med t ex läsning eller samtal är en fördel, innan man slumrar in klockan nio. Men hur ska vi klara av att sova dessa tider när samhället ställer stora krav på oss? Det blir en utmaning för mig och kanske för andra med.

För barnen som ska sova längre än åtta timmar, när ska de läggas på kvällen? De kan läggas redan klockan sju och vakna vid sex. Det blir elva timmars sömn. Riktigt små barn sover elva timmar på natten, men har också sömnperioder mitt på dagen. Nyfödda behöver sova elva timmar plus två korta sömnperioder mitt på dagen. Småbarn som går på dagis behöver sova en gång mitt på dagen mellan 11 och 13, då får de 13 timmars sömn. Skolbarn som börjar skolan klockan åtta behöver vakna vid sex för att hinna. De behöver sova mellan sju på kvällen till sex på morgonen för att få sova sina elva timmar, eftersom inga skolor erbjuder siesta mitt på dagen i Sverige. Om man bor utomlands och barnen går hem på siesta kan de sova mitt dagen.

Nyfödda behöver 14-15 timmars sömn, småbarn 12-14 timmar, skolbarn mellan 10-11 timmar, vuxna mellan 7 och 9 timmars sömn

Barnen behöver sova -> klockan sju. Barnen vaknar klockan sex. Detta hjälper barnen att hålla fokus i skolan och gör att deras humör blir bättre.
Jag behöver sova -> klockan nio. Jag kan då vakna klockan fem. Jag kan också ta en kort siesta mitt på dagen. Kanske kommer jag hjälpa min vackliga hälsa på traven med detta!
Min ofödde son -> behöver sova med mig på natten och sedan ta två nappings på dagen à två timmar vardera när han kommer i maj inchallah!