torsdag 6 februari 2014

Säsongsmat i februari

Säsongsmat i februari i Sverige.
Basfödan i Sverige består av äpplen och potatis.
En sallad på grönkål, vitkål, purjolök, morötter, vitlök om man inte känner sig mätt på äpplen och potatis.
Om det inte finns tillgängligt så är  brysselkål, rättika, persiljerot, jordärtskockor, polkabetor, kålrot, vitbeta som soppa ett bra alternativ en kall februaridag.
Om man ändå inte känner sig mätt så är sista alternativet fisk eller kött. Lax, sjötunga, sill, sej och räkor är säsongsråvaror.

Vad kan man äta som består av äpplen och potatis i första hand?

1. Varva skivad potatis, lök och äpple i en vattenfylld form, krydda och gratinera i ugn i 45 minuter.
2. Currymorötter med äpple, potatis och cashewnötter - recept
3. En potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök - recept
4. En favorit är bakad potatis - recept
5. Vanliga äpplen som de är - tips
6. Äpplen för allergiker - tips
7. Goda marmelader och äppelchutney
8. Vanlig kokt potatis
9. Rösti med potatis låter väldigt gott - recept
10. Äpplemos - recept och recept gott att äta med färska bär, t ex blåbär och/eller kanel.
11. Torkade äppleringar

Sallader och tillbehör

1. Vitkålssallad med apelsin och persilja - recept
2. Marinerade morötter - recept 
3. Sallad med morot och tomat - recept 
4. Chilimarinerad vitlök - passar bra till indiskt ris - recept

Varmrätt

1. Stekt brysselkål - recept
2. Kålrot - rå eller tillagad - recept
3. Soppa på rotfrukter och andra tillgängliga säsongsgrönsaker

För alla med grönsaksjuicepressar:

1. Rödbetsjuice med apelsin och äpple - recept 
2. Vanlig färskpressad äpplejuice

Övrigt:

Inlagda rödbetor med ättiksprit - mums