fredag 14 februari 2014

Kinesisk sömncykel och matcykel

TCM är traditionell kinesisk medicin. Den berättar om att organ är extra aktiva vissa perioder, dvs de fungerar optimalt. Vi har redan tittat på sömncykeln och nu vill jag titta lite närmare på matcykeln.

Det jag vill titta på är hur man bäst stärker dessa organ och sedan tillämpa det i praktiken i form av mat eller träning/avslappning.


MATSCHEMA

5-7 på morgonen: Frukost:

Mellan fem och sju på morgonen är tjocktarmen som aktivast. Hur stärker man tjocktarmen?

Gå på toaletten, storstäda eller annan aktivitet och ät och drick frukt och fruktjuicer samt syrade grönsaker.

Genom att äta prebiotics, t ex vitlök, banan och honung kan man stärka tjocktarmen. Probiotika är fermenterad/syrad mat som surkål/pizzasallad, inlagd gurka, kokosnötyogurt (nytt!), miso från sojabönor (!) , tempeh från sojabönor (!) tillsammans med tomat och gurka - varför inte prova?

Raw food, juicer från frukt och grönt, spirulina och alger är mycket effektiva och närande för tjocktarmen. Minst fem frukter är rekommenderat att äta den här tiden. Eller i juiceform. Välj säsongsfrukter.

För övrigt är det bra att träna och röra på sig den här tiden på morgonen. Gärna en morgonpromenad, eller varför inte ett lättare morgonpass av något slag? Simning, löpning, pilates, yoga eller det som passar för den sjuke (sjukgymnastik) och den med adrenal fatigue, dvs gå ut på terrassen och vila i solen/dagsljuset. Även städning på morgonen passar utmärkt.

7-9 på morgonen: Mellanmål

Apelsinjuice och äpple med kanel samt en kopp eller två av ditt favoritörtte.

Mellan sju och nio på morgonen är magen som aktivast. Hur stärker man magen? Ät apelsiner på vintern och jordgubbar på sommaren. Det gillar magen bäst (och bukspottkörteln med för den delen). Färskpressad apelsinjuice tilll mellanmål, varför inte? Eller örtteer som kamomillte eller pepparmintte är kanon för magen. Eller varför inte ingefära-te som är stärkande för mjälten.

Annars kan man äta banan, tropisk frukt eller äpplemos med kanel!

Ett sista gott alternativ är att äta vitt: ris, rostat bröd och kokad potatis, men detta rekommenderar jag i n t e, men om du nödvändigtvis ska äta vitt, gör det nu.

9-11 på morgonen: Mellanmål II/Tidig lunch

Mellan nio och elva på morgonen är mjälten som aktivast. Hur stärker man mjälten?

Nu är det dags för varm mat om man föredrar det.

Soppa, stuvningar och curryrätter stärker mjälten. Ingefära, kardemumma och kanel stärker också mjälten. Tänk dig om du skulle göra te på dessa, ljuvligt! Lök, fänkål och vitlök stärker också mjälten. Varför inte göra en god curryrätt av något slag, kanske curryblomkål? Äpplen med kanel till efterrätt är också mjältestärkande. Mycket man äter till mellanmål eller är det tidig lunch?

Fet och processad mat ska undvikas, så nötter är inte bra att äta nu, de kan med fördel ätas till middag vid fem-sjutiden på kvällen.

13-15 på eftermiddagen: Sen lunch/eftermiddagsfika

Mellan ett och tre på eftermiddagen är tunntarmen som aktivast. Hur stärker man tunntarmen?

Ananas och papaya stärker, när och renar tunntarmen. Byt alltså ut kanelbullen och kaffet mot ananas och papayasallad eller juice om man föredrar det.

15-17 på eftermiddagen: Mellanmål

Mellan tre och fem på eftermiddagen är urinblåsan som aktivast. Hur stärker man urinblåsan?

Tranbär, ingefära och äpplen. Färskpressad äpplejuice, vem kan motstå det? Selleri och citron är också bra. Har man en grönsaksjuicare kan man göra goda grönsaksjuicer. Annars låter väl tranbärsjuice ljuvligt?

Det är viktigt att dricka ordentligt med vatten, gärna 6-8 glas per dag. Ju mer stressad du är desto mer vatten behöver du.

Om du skulle bli uttorkad pga diarré eller att du spyr, eller svettas mycket genom träning eller feber är det viktigt att dricka så att urinblåsan får sitt. Dricker man inte under dagen blir man också uttorkad. Har man torr hud, torr mun, känner sig trött, yr och förvirrad kan det också vara uttorkning.

Om du inte får i dig tillräckligt med vätska kommer du så småningom att tyna bort. Innan dess kommer mineraler i kroppen att sättas ur spår vilket leder till minskad effektivitet i kroppen och skador på inre organ.

Olika örtter som maskroste och tranbärsteer eller tranbärsjuice är bra för urinblåsan.

17-19 på eftermiddagen/kvällen: Middag

Mellan fem och sju på kvällen är njurarna/binjurarna som aktivast. Hur stärker man njurarna/binjurarna?

Se till att inte vara stressad och undvik aktivitet den här tiden. Nu är det inte tid för hårdträning eller storstädning, den görs bäst på morgonen klockan fem-sju.

Bra frukt är körsbär, äpplen, plommon, päron, kiwi, papaya, vindruvor och mango. Annan särskilt bra frukt för njurarna är bananer, russin, dadlar, grapefrukt, apelsiner och fikon.

Innan man sover kan man tänka på att äta leverstärkande avokado och grapefrukt, svarta vinbär för lungorna, cantaloupemelon för ögonen, körsbär för ledvärk, fikon för hjärtat likaså vindruvor och granatäpple, c-vitaminrik kiwi stärker binjurarna och njurarna.

En stor härlig fruktsallad med nötter innan man sover för att stärka sig - varför inte, istället för en sängfösare(!).