onsdag 12 februari 2014

Högtidsmat = Säsongsråvaror

Alla ser vi fram emot högtider och firande. Varje högtid har sina höjdpunkter. Men om man äter Rawfood, dvs säsongsbetonade grönsaker och frukt och bär blir det nästan samma känsla. Man har inte tillgång till färsk frukt, bär och grönsaker året om.

Vad kan vi se fram emot under året?

Jag utgår från säsongsmat.nu och Äkta Vara.

En dröm som jag håller på att väcka är att ha en egen fruktträdgård, med bär, örter och grönsaker.

Jag börjar också lära mig mer om vilka hygienprodukter som är ekologiska. Robert Morsend sa att om du inte kan äta det, ska du inte använda det på huden, eftersom huden absorberar det du applicerar på den. Vi har blivit rekommenderade att inte svälja fluortandkrämen och vem vill äta hårschampot? Så vilka produkter kan vi använda? Naturliga, eller finns det alternativa köpeprodukter?

Men fokus ligger just nu på frukt och bär.

Våra högtidsfrukter och bär:

MARS : Vinterdropp, krokus, hästhov/tussilago och snödropp tittar fram i våra marker. Vilka frukter och bär hittar vi? Blodapelsinen är borta i Mars så passa på i Januari och februari att dricka mycket blodapelsin. Vi har fortfarande Kiwi, apelsin, clementiner, äpple, grapefrukt och citron att fröjdas över. Nu blommar även mandelträden och färsk mandel finns tillgängligt.

MAJ: Majblommorna kommer tillsammans med tusenskönor och smyckar naturen. Vilka frukter och bär hittar vi? Vilka kan vi festa på extra mycket nu? Fikon och rabarber har dykt upp. Apelsin, citron och grapefrukt är kvar och dessa kan vi fortfarande göra goda juicer av. I juni festar vi på aprikos, fläder, jordgubbar, körsbär och melon. Massor av järnrika frukter. Glöm inte att frysa in och torka frukt och bär medan de är i säsong. Det glömde jag förra året.

AUGUSTI: Större blåklocka trängs med massor av vackra blommor. Vassen börjar blomma. Tyvärr kommer gråbon vilket stället till det för många allergiker. Men om man äter mycket frukt och bär, kanske allergierna minskar, det gjorde de för mig. Vilka frukter och bär dignar den här perioden? Blåbär och björnbärsfest. Hallonglass och krusbärskompotter. Nektarin, persika och plommon. Glöm inte att torka inför vinterhalvåret. Päron, vinbär och vindruvor. Vilken explosion av färger, dofter och smaker. Det här är frukters och bärs högsäsong. Förutom dessa finns andra frukter och bär: Citron, fikon, fläder, körsbär, melon. Men det härliga varar kort. Redan i september, när höstlöven börjar falla har hälften försvunnit. Då gäller det att man har frysen full av frysta bär och frukter. Torkade bär och frukter. Att man gjort sin sylt och sina inläggningar. Att man har så att det räcker hela året. Kanske två frysar måste till för att få plats med allt? Nu är det också högsäsong för svamp. Frys in. I september hittar du också färska valnötter. Hasselnötter och kastanj kommer i oktober.

DECEMBER: Träden har tappat sina löv, men barrträden står kvar. Fikonen är borta och melonen och plommonen likaså. Däremot har grapefrukten och kiwin kommit tillbaka. Vindruvorna är borta, vi får njuta av äpplen och apelsin istället. Har du fryst in bär och torkat frukt har du mycket i förrådet att komplettera med. Glöm inte att nötter och mandel är bra komplement. Sesamfrön och honung är också näringsrika. Man får ta vad man har.